Κυπριακή ΑΟΖ: Παραμένει το Barbaros αποχωρεί το Yavuz (video)

Τρείς μέρες  μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άγκυρα φαίνεται να αποσύρει το γεωτρύπανο «Yavuz» από την κυπριακή ΑΟΖ. Πάντως, το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» παραμένει στην περιοχή και συνεχίζει τις σεισμογραφικές έρευνες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Κοντά στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ πλέει το «Barbaros» ενώ το «Yavuz» βρίσκεται ήδη στα ανοιχτά των τουρκικών χωρικών υδάτων. Η κυπριακή πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και την πορεία του σκάφους, καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην ΕΡΤ, η εξέλιξη αυτή  φαίνεται ότι συνδέεται με την πρωτοβουλία που έλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ  στις Βρυξέλλες κατά τις εργασίες του  πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου Κορυφής για την  αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η ΕΡΤ αναφέρουν ότι πέραν της αποχώρησης των Yavuz και Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ, η κα Μέρκελ φέρεται να αναμένει από τουρκικής πλευράς και τη μη ανανέωση της τουρκικής navtex για τις παράνομες έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου «Barbaros» στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κύπρου, η οποία λήγει στις 18 Οκτωβρίου.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το σκάφος παραμένει στην περιοχή ενώ εκ δια μέτρου αντίθετη φαίνεται να είναι η πορεία που θα ακολουθήσει το «Oruc Reis».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποχωρήσει από το λιμάνι της Αττάλειας και κατευθύνεται προς την Κρήτη, κάτι που ενδεχομένως  θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις. Οι ειδήσεις ωστόσο στην γείτονα αναφέρουν μόνο ότι είναι έτοιμο, έγιναν οι εργασίες συντήρησης,  ανανέωσε προσωπικό και αναμένει να του ανατεθεί νέα αποστολή.

Μία ακόμη είδηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι το γεωτρητικό σκάφος Kanuni θα πλεύσει προς τον Εύξεινο πόντο όπου φαίνεται ότι η Άγκυρα θα μεταθέσει το κέντρο ενδιαφέροντος υποστηρίζοντας ότι εκεί θα βρεθούν τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να έχει μειωμένες τιμές φυσικού αερίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα. Θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έχει επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί στην Τουρκία, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ανταποκρίσεις: Κύπρος – Μ. Καλογεράκη, Κωνσταντινούπολη – Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή άρθρου: www.ert.gr