Κρήτη: Αντιδράσεις στο πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Κρήτη



«Η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο φέρνει στα όρια τους συνταξιούχους, δημιουργώντας εκνευρισμό και ταλαιπωρία σε όλους εκείνους που βρίσκονται πάνω από την ηλικία των 60 ετών», τονίζει ο κ. Σκουλάς

Μονομερές και αποσπασματικό είναι το μέτρο της κυβέρνησης που εφαρμόστηκε αρχής γενομένης από χθες Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, και αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους εκείνους που βρίσκονται σε ηλικία άνω των 60 ετών, όπως διαμηνύει ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Γιώργος Σκουλάς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο φέρνει στα όρια τους συνταξιούχους, δημιουργώντας εκνευρισμό και ταλαιπωρία σε όλους εκείνους που βρίσκονται πάνω από την ηλικία των 60 ετών.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής της Γενικής Ιατρικής και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Χρήστος Λιονής, υποστηρίζει πως υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα επικοινωνίας στον χώρο της Υγείας, πράγμα που δημιουργεί μια τέτοια απόφαση η οποία ωθείται από τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, από χθες Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ξεκίνησε να επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, το οποίο αγγίζει τα 100 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ωθήσει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν και πιο συγκεκριμένα άτομα άνω των 60 ετών. Όπως έχουν επιβεβαιώσει οι ιατρικές έρευνες, άτομα που είναι ανεμβολίαστα και έχουν ξεπεράσει τα 60 έτη ζωής κινδυνεύουν με βαριά νόσηση από κορωνοϊό. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται πολλαπλασιαστικά εάν ένας άνθρωπος άνω των 60 ετών έχει υποκείμενα νοσήματα.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ασχολείται με τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Δικτύου κ. Σκουλάς, το συγκεκριμένο μέτρο ανήκει σε μια λογική μονομέρειας και αποσπασματικότητας. Με άλλα λόγια, είναι ένα μέτρο ανεπαρκές.

«Θεωρώ ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες και τα περιθώρια, γιατί εμείς ως Ενιαίο Δίκτυο υπερασπιζόμαστε την αναγκαιότητα και όχι την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Σε χώρους όπως τα γηροκομεία είναι αναγκαίο και απαραίτητο να εμβολιάζονται οι άνθρωποι. Στις ευπαθές ομάδες, είναι επίσης κατανοητό. Θεωρώ πως δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού. Η υποχρεωτικότητα δημιουργεί αντανακλαστικά τέτοια που διοχετεύουν φόβο. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί ο κόσμος. Πρέπει να υπάρξει μια πανεθνική καμπάνια και όχι αποκομμένα και αποσπασματικά μέτρα», ανέφερε ο κ. Σκουλάς, ενώ συνέχισε: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα αποσπασματικό και μονομερές μέτρο, που δε θα συμβάλλει και δημιουργεί αντιστάσεις και εκνευρισμό, καθώς δεν τεκμηριώνεται από την αρχή από μια καμπάνια ενημέρωσης».

Τη δική του απάντηση σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών άνω των 60 ετών έδωσε ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής Χρήστος Λιονής. Ο κ. Λιονής ανέφερε πως το μέτρο αυτό έρχεται ως απάντηση σ’ ένα γενικότερο και πολύπλοκο πρόβλημα που λέγεται «στρατηγική της επικοινωνίας στον χώρο της Υγείας».

«Οι απαντήσεις σε ερωτήματα τύπου εάν ο εμβολιασμός πρέπει ή δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός για άτομα άνω των 60 ετών δεν πρέπει να έχουν χαρακτήρα κλειστού τύπου, ναι ή όχι. Εάν απαντήσουμε μ’ ένα ναι ή ένα όχι, είναι σαν να αποκλείουμε κάθε συζήτηση γύρω από το πλαίσιο, και εδώ έχει φτάσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε σημείο που η επικοινωνιακή τακτική και η στρατηγική μιας πολύ προσωπικής επικοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια δεν απέδωσε. Θεωρώ πως δεν έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική επικοινωνίας στον χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή, έρχεται μια απόφαση η οποία ουσιαστικά ωθείται από τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού. Εάν είχαμε μια διαφορετική στρατηγική επικοινωνίας στον χώρο της Υγείας, ίσως να μη φτάναμε σε αυτό το μέτρο. Έρχεται ένα μέτρο σ’ ένα σύστημα Υγείας που είναι περισσότερο σύστημα των νόσων και λιγότερο σύστημα Υγείας. Το σύστημα Υγείας πρέπει να στηρίζεται στο πρόσωπο και θα πρέπει να έχει εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες υγείας σε μια άλλη γλώσσα, που θα είναι ενθαρρυντική, προτρεπτική προσέγγισης», υπογράμμισε ο κ. Λιονής.

Ποιοι εξαιρούνται

Πού θα πάνε τα χρήματα από τα πρόστιμα

Οι κυρώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό:

– Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση.

– Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

– Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώριση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr.

– Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού. Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση, ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

(φωτογραφία Unsplash)



Πηγή άρθρου: www.neakriti.gr