Κορωνοϊός -Σουηδία: Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία -Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα | ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία επικρατεί στα νοσοκομεία της Σουηδίας, καθώς ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό σε ΜΕΘ έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου SVT, ο αριθμός των ασθενών έφθασε από 30 σε 56. Η Κάριν Μόντιγκ, που διδάσκει επιδημιολογία στο Ινστιτούτο Karolinska, τόνισε στο SVT πως η τάση είναι «αληθινά ανησυχητική», χαρακτηρίζοντας την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ αποτέλεσμα «της ταχείας εξάπλωσης των μολύνσεων τις τελευταίες λίγες εβδομάδες».

Αυτό σημαίνει «πως μπορούμε να αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε άνοδο για μία ως δύο εβδομάδες ακόμα ασχέτως του τι θα κάνουμε», πρόσθεσε η Μόντιγκ, εξηγώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση ώσπου να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία ως δύο εβδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.

Μότιγκ:
Σχολεία, ΜΜΜ και πάρτι φοιτητών οι αιτίες
της εξάπλωσης του ιού

Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, η Μόντιγκ πιστεύει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται για παράδειγμα με πάρτι που οργανώνουν φοιτητές εξηγούν τους αριθμούς. Η επιδημιολόγος επισήμανε ακόμη ότι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 καταγράφονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βράζει» ο κορωνοϊός στη Σουηδία -Παρά την άνοδο των κρουσμάτων, η χώρα δεν αλλάζει στρατηγική

Κορωνοϊός: «Επικίνδυνη πλάνη η ανοσία της αγέλης» -Γιατί την αποδομούν οι επιστήμονες, το πείραμα της Σουηδίας

«Η
διάμεση ηλικία» των ανθρώπων που
προσβάλλονται «είναι περί τα 60 έτη, κατά
συνέπεια έχουμε εξάπλωση των μολύνσεων
σε διάφορες ηλικιακές ομάδες», εξήγησε.

Η
ανησυχία για το επαπειλούμενο δεύτερο
κύμα αυξάνεται στα νοσοκομεία. «Φοβόμαστε
ότι θα καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση
με την άνοιξη. Έχουμε τις δυνάμεις;
Μπορούμε να φροντίσουμε το προσωπικό
μας;», διερωτήθηκε η Κορνέλια Χέρτελ,
επικεφαλής του τμήματος επειγόντων
περιστατικών στο Södersjukhuset της Στοκχόλμης.

«Εξετάζουμε το εάν μπορούμε ακόμη να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Το κάναμε μια φορά, αλλά η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ αποτελεί ένδειξη του πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση», σημείωσε η Μόντιγκ. Ως χθες, οι σουηδικές υγειονομικές αρχές είχαν καταγράψει 111.136 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.956 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Δείτε live όλες τις ειδήσεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τον κόσμο. Live γραφήματα με τα κρούσματα, τους θανάτους, όσους αποθεραπεύονται στο koronoios-live.gr. Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr