Κλιματική αλλαγή: Τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν

© Romolo Tavani | Dreamstime.com

«Πρωτόγνωρη» είναι η αύξηση των κλιματικών καταστροφών σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τη μελέτη 14.000 επιστημόνων που εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου απέτυχαν συστηματικά να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή την υπερεκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη. Απόδειξη, το γεγονός ότι τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν λόγω των πληγμάτων που δέχονται από την παγκόσμια οικονομία.

Οι επιστήμονες, με κείμενο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience, ζητούν να κηρυχθεί κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι «την πρωτόγνωρη άνοδο», σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμηση της κατάστασης το 2019, των κλιματικών καταστροφών –από πλημμύρες ως καύσωνες, περνώντας από τους κυκλώνες και τις πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι πλησιάζουμε, και μάλιστα έχουμε ήδη ξεπεράσει» κάποια σημεία καμπής τα οποία ίσως να ωθήσουν το κλιματικό σύστημα προς μια δραματική και ανεπανόρθωτη αλλαγή.

Από τα 31 «ζωτικά σημεία» του πλανήτη τα οποία εξασθενούν, τα 18 έχουν φτάσει σε σημείο-ρεκόρ, σύμφωνα με τη μελέτη: σε αυτά περιλαμβάνονται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, το πάχος των παγετώνων και η αποψίλωση των δασών.

Όπως εξηγούν, παρά τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ το 2021.

Οι παγετώνες λιώνουν σε ποσοστό 31% πιο γρήγορα σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα και η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία επίσης σημείωσε ρεκόρ το 2020.

Τα ζώα εκτροφής έχουν φτάσει σε αριθμό-ρεκόρ και πλέον είναι περισσότερα από το σύνολο των ανθρώπων και των άγριων ζώων, σημειώνεται στη μελέτη.

Σύμφωνα με τον Τιμ Λέντον, του Πανεπιστημίου του Έξιτερ, έναν από τους συντάκτες της μελέτης, «πρέπει να δράσουμε μπροστά στις ενδείξεις ότι βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για να απαγκιστρωθεί η οικονομία από τον άνθρακα και ξεκινώντας να αποκαθιστούμε τη φύση, αντί να την καταστρέφουμε».

Οι συντάκτες της μελέτης ζητούν να ληφθεί άμεση και ριζική δράση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτοί είναι: 

  • περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων
  • μείωση της μόλυνσης
  • αποκατάσταση των οικοσυστημάτων
  • προώθηση της διατροφής που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά
  • απομάκρυνση από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης 
  • και σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr