Ολοένα και πιο υπαρκτός φαίνεται ο κίνδυνος μιας εκτός ελέγχου κλιμάκωσης στη σύγκρουση μεταξύ των αρμενικών δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν, με βομβαρδισμούς σε μεγάλες πόλεις και απειλές από την αζερική πλευρά πως θα χτυπηθούν στρατιωτικοί στόχοι σε αρμενικό έδαφος.
ASSOCIATED PRESS
Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Κυριακή πως αρμενικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του, Γκάντζα, με το ΥΠΕΞ της χώρας να κάνει λόγο για έναν άμαχο νεκρό και τέσσερις τραυματίες από επίθεση με ρουκέτες.
Η Αρμενία διέψευσε πως εξαπέλυσε πυρά «οποιουδήποτε είδους» εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, μα ο ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ- αρμενικού θύλακα που έχει αποσχιστεί από το Αζερμπαϊτζάν- είπε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν μια στρατιωτική αεροπορική βάση στη Γκάντζα. Παράλληλα, βοηθός του Αζέρου προέδρου Αλίγιεφ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους στην Αρμενία από όπου βομβαρδίζονται αζερικές πόλεις, ενώ ο Αζέρος υπουργός Άμυνας, Ζακίρ Χασάνοφ, είπε πως «τα πυρά στο αζερικό έδαφος από το αρμενικό έδαφος είναι ξεκάθαρα προκλητικά και επεκτείνουν τη ζώνη εχθροπραξιών». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που υποστηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν- σημειώνεται πως έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες για Σύριους μαχητές, μισθοφόρους των Τούρκων, που πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων- καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε ως «στοχοποίηση αμάχων» από την Αρμενία στη Γκάντζα.
ASSOCIATED PRESS
Valery Sharifulin via Getty Images
Η Γκάντζα, με πληθυσμό 335.000 κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας του Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, και 80 χλμ από την αρμενική πόλη Βαρντένις. Το Αζερμπαϊτζάν είχε κατηγορήσει προηγουμένως την Αρμενία για πυρά εναντίον της επικράτειάς της από το Βαρντένις, και το Γερεβάν το είχε διαψεύσει. Η Αρμενία λέει πως το Αζερμπαϊτζάν έχει χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της Γκάντζα ως βάση για πολεμικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Από πλευράς της η Αρμενία είπε ότι οι πόλεις Στεπανακέρτ (η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ) και Μαρτακέρτ δέχτηκαν επιθέσεις από την αζερική πολεμική αεροπορία και από μακράς εμβέλειας πυραύλους. Στο Στεπανακέρτ έχουν αναφερθεί βαριές απώλειες, και η πόλη είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείo Armenpress. Ο ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτγιουνγιάν, είπε ότι οι δυνάμεις του θα στόχευαν αζερικές πόλεις: «Στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις του Αζερμπαϊτζάν από εδώ και στο εξής γίνονται στόχοι του αμυντικού στρατού» είπε σχετικά.
ASSOCIATED PRESS
Οι νεκροί από τις μάχες της τελευταίας εβδομάδας ανέρχονται πλέον σε εκατοντάδες, αν και δεν είναι δυνατόν να αποκτηθούν ακριβείς αριθμοί- και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται πως στοχεύουν αμάχους. Παράλληλα, αψηφούνται οι εκκλήσεις από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για κατάπαυση του πυρός- και η Αρμενία ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατέψει τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς ο πρωθυπουργός της σύγκρινε τη σύγκρουση με τον πόλεμο κατά των Οθωμανών Τούρκων τον 20ό αιώνα. Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίστηκε το Σάββατο πως οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει μια σειρά χωριών- και η Αρμενία παραδέχτηκε πως οι Αρμένιοι μαχητές του Ναγκόρνο Καραμπάχ δέχονται πιέσεις σε κάποια σημεία και ότι η κατάσταση στο θέατρο επιχειρήσεων παρουσιάζει διακυμάνσεις.
Valery Sharifulin via Getty Images
Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζεται ανοιχτά από την Τουρκία, ενώ η Αρμενία έχει μια αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία. Οι συγκρούσεις είναι οι χειρότερες από τη δεκαετία του 1990, όταν είχαν σκοτωθεί 30.000 άνθρωποι- εντείνοντας τη διεθνή ανησυχία για πιθανή αποσταθεροποίηση στον νότιο Καύκασο, από όπου διέρχονται αγωγοί αερίου και πετρελαίου.
(με πληροφορίες από Reuters, BBC)