«Κλειδώνει» το Ουισκόνσιν ο Τζο Μπάιντεν, αντιδρά ο Μπάιντεν

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, γεγονός που του δίνει αέρα νίκης για την προεδρία. Ειδικότερα, στο 99%, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,4%, ενώ ο Τραμπ 48,8%, ενώ η προβολή αποτελέσματος του CNN δίνει οριστικά στους Δημοκρατικούς την πολιτεία.

Eφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, οι Δημοκρατικοί συγκεντρώνουν σε πανεθνικό επίπεδο 237 εκλέκτορες έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμπ.  

Το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται. «Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Ουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι η διαφορά τους είναι μικρότερη της 1 μονάδας, ο απερχόμενος πρόεδρος δικαιούται να ζητήσει να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές του Ουισκόνσιν σκοπεύουν να ανακοινώσουν το τελικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της ημέρας, αφού προηγουμένως κάνουν τριπλή επαλήθευση.

Επιτελείο Μπάιντεν

Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν ανήρτησε μια εικόνα στην επίσημη σελίδα του στο Instagram, στην οποία αναφέρεται ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών «θα έχει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στην ιστορία».

Ειδικότερα, στην ανάρτηση αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Τζο Μπάιντεν:

– θα έχει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στην ιστορία

– θα λάβει ποσοστό της λαϊκής ψήφου πολύ μεγαλύτερο του 50%

– θα σημειώσει ανατροπή σε τρεις τουλάχιστον πολιτείες σε σχέση με το 2016

– θα έχει ένα υψηλότερο ποσοστό στο Ουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια και Μίσιγκαν, συγκριτικά με τον Τραμπ το 2016

– θα κερδίσει. Συνεχίστε να έχετε πίστη».

kleidonei-to-oyiskonsin-o-tzo-mpainten-antidra-o-mpainten1

Πηγές των Δημοκρατικών στην «Κ»

Την πεποίθηση ότι τελικά ο Τζο Μπάιντεν θα κερδίσει την προεδρία, διεκδικώντας με σοβαρές πιθανότητες και τη νίκη στην Πενσυλβάνια, εξέφρασαν πριν λίγη ώρα στην «Κ» πηγές της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού κόμματος που παρακολουθούν εκ των έσω τη ροή των αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Η εικόνα που έχουν είναι ότι ο τέως αντιπρόεδρος, ο οποίος κέρδισε και το Μέιν έχει ήδη εξασφαλίσει 227 εκλέκτορες, θα επικρατήσει στην Αριζόνα (11 εκλέκτορες), στο Ουισκόνσιν (10) και στη Νεβάδα (6) όπου η διαφορά μειώνεται αλλά τα εκλογικά τμήματα που απομένουν είναι από περιοχές του Λας Βεγκας που κλίνουν προς τους δημοκρατικούς.

Επίσης, εκτιμούν ότι ο δημοκρατικός υποψήφιος κερδίζει σίγουρα τη σημαντική πολιτεία του Μίσιγκαν (16) και διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες νίκης την Τζόρτζια (16) όπου οι εναπομείνασες ψήφοι είναι επιστολικές και από την Ατλάντα και άλλες περιοχές όπου ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα. Εξ ου και η αισιοδοξία τους, παρότι αυτή τη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στη συγκεκριμένη πολιτεία με διαφορά 2,2 μονάδων.

Αντίθετα, παραδέχονται ως πιθανότερο σενάριο να καταλήξει η Βόρεια Καρολίνα (15) στον Ντόναλντ Τραμπ.

Με αυτό το σκεπτικό, οι υπολογισμοί τους φέρουν τον δημοκρατικό τέως αντιπρόεδρο να κερδίζει τις εκλογές, εξασφαλίζοντας στη χειρότερη περίπτωση 270 εκλέκτορες, και στην καλύτερη μέχρι 306 εφόσον πετύχει νίκες σε Τζόρτζια και Πενσυλβάνια.

Παράλληλα, θα έχει περίπου 3% περισσότερες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο. Τώρα, η διαφορά είναι γύρω στο 2%, αλλά η ενσωμάτωση του μεγάλου αριθμού ψήφων υπέρ του Μπάιντεν από την Πενσυλβάνια θα αυξήσει σημαντικά και τη συνολική διαφορά.

Τέλος, η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων μένει στους Δημοκρατικούς, ενώ η μάχη για την πλειοψηφία στη Γερουσία είναι πιο αμφίρροπη χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το σενάριο τα δυο κόμματα να καταλήξουν να έχουν από 50 γερουσιαστές το καθένα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr