Κίνα: Ρεκόρ διετίας στα νέα κρούσματα κορωνοϊού – Lockdown σε πολλές πόλεις

Το Πεκίνο συνεχίζει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων

Η Κίνα κατέγραψε σχεδόν 3.400 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, σε μια κατάσταση που αποτελεί το σοβαρότερο ξέσπασμα μολύνσεων τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τις αρχές να κλείσουν σχολεία στη Σαγκάη και να επιβάλλουν lockdown σε πολλές βορειοανατολικές πόλεις, καθώς σχεδόν 19 επαρχίες καταγράφουν πλέον καθημερινά κρούσματα. 

Η πόλη Τζιλίν έχει μερικώς αποκλειστεί, με εκατοντάδες γειτονιές σε lockdown, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος ενώ η Γιαντζί, μια αστική περιοχή σχεδόν 700.000 κατοίκων που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, τέθηκε σε ολικό lockdown.

Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του 2019, έχει διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που χαρακτηρίζεται από γρήγορα lockdown, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μαζικά τεστ όταν εμφανιστεί άνοδος κρουσμάτων. Ωστόσο, η τελευταία έξαρση, που οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον και στην αύξηση των ασυμπτωματικών περιπτώσεων, αμφισβητεί τη βιωσιμότητα αυτής της πολιτικής. 

Ο Ζανγκ Γιαν, αξιωματούχος της επαρχιακής επιτροπής υγείας της Τζιλίν, παραδέχτηκε την Κυριακή ότι η αντίδραση των τοπικών αρχών απέναντι στον ιό, μέχρι στιγμής ήταν ελλιπής. «Ο μηχανισμός απόκρισης έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές δεν είναι αρκετά ισχυρός, δεν υπάρχει επαρκής κατανόηση των χαρακτηριστικών της παραλλαγής Όμικρον», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι κάτοικοι της Τζιλίν έχουν ολοκληρώσει έξι γύρους μαζικών τεστ, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Την Κυριακή η πόλη ανέφερε περισσότερα από 500 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον ενώ η γειτονική πόλη Τσανγκτσούν τέθηκε σε lockdown την Παρασκευή. Οι μικρότερες πόλεις Σιπίνγκ και Τουνχούα μπήκαν επίσης σε lockdown τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.

Παρά ταύτα, η κούραση με την αυστηρή προσέγγιση των μηδενικών κρουσμάτων, έχει κάνει πολλούς αξιωματούχους να ζητούν πιο ήπια και στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η εν λόγω πολιτική βλάπτει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή άρθρου: www.lifo.gr