Κέιτ Σμιθ για ελληνοβρετανικές σχέσεις: Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, το 2021 προσφέρεται σαν μία εξαιρετική αρχή

Συναρπαστικές και πολλά υποσχόμενες χαρακτηρίζει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις για την μετά-Brexit εποχή η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου. Μιλώντας στο liberal.gr η Κέιτ Σμιθ τονίζει ότι «μοιραζόμαστε αμοιβαία ενδιαφέροντα και κοινές αξίες».

Η κα Σμιθ δηλώνει ότι «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ένας ανοιχτός και φιλόξενος προορισμός για Ευρωπαίους φοιτητές, επαγγελματίες, άλλους εργαζομένους κι επενδυτές», ενώ όπως αναφέρει οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βρετανία έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες προετοιμασίες ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προσφέροντας θέσεις εργασίας και οδηγώντας σε οικονομική ανάπτυξη, μέσω του City.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

– Σε μια στιγμή όπου η Βρετανία βιώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ημερησίων θανάτων μετά τις 24 Απριλίου, οι αρχές ενέκριναν την χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης/Astra Zeneca, εγκαινιάζοντας μια νέα στρατηγική ανοσιοποίησης του πληθυσμού. Πόσο σημαντική είναι αυτή η νέα στρατηγική και πόσο ανησυχητική είναι η νέα έξαρση της πανδημίας στην χώρα;

Η έγκριση του εμβολίου που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca από την Βρετανική Κυβέρνηση είναι μία εξαιρετικά ελπιδοφόρα εξέλιξη. Και όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το χαμηλότερο κόστος του, καθώς και η μεγαλύτερη ευκολία στην παραγωγή, την μεταφορά και την αποθήκευσή του θα είναι σημαντικά για όλο τον κόσμο. Πράγματι, η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύσκολη.

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού έχει έναν πολύ υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας, και αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή καταγραφή νέων κρουσμάτων και θανάτων. Είμαστε αντιμέτωποι με μία τεράστια πρόκληση, ωστόσο η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα τάχιστου εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς και με το εμβόλιο της Pfizer-BioΝTech, με στόχο τον εμβολιασμό όλων των πολιτών εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μέχρι την Άνοιξη. Έχοντας εξασφαλίσει εκ των προτέρων ποσότητα 100 εκ. δόσεων του νέου εμβολίου, καθώς και 30 εκ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioΝTech, είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού μας.

– To Βrexit θα κλονίσει την βρετανική οικονομία και αν ναι, σε τι βαθμό; Το ρωτώ γιατί, όπως λέγεται, από τη νέα χρονιά, μεγάλος όγκος χρηματιστηριακών συναλλαγών πρόκειται να μετακομίσει από το City. Σας ανησυχεί αυτό το σενάριο και αν όχι γιατί;

Ένα άτακτο Brexit, χωρίς συμφωνία, ενδεχομένως να προκαλούσε προσωρινή αναστάτωση. Ωστόσο, η εμπορική συμφωνία (Trade and Cooperation Agreement) στην οποία καταλήξαμε είναι μία εξαιρετική συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει ποτέ τα δύο μέρη (αξίας £670 δις) και είναι η πρώτη συμφωνία που εξασφαλίζει την απουσία δασμών και ποσοστώσεων. Σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζει αυξημένη ελευθερία και ένα πιο ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο για το City, ενισχύοντας κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.

Οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες προετοιμασίες ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προσφέροντας θέσεις εργασίας και οδηγώντας σε οικονομική ανάπτυξη, μέσω του City. Οι αρχικές προβλέψεις για σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας και κεφαλαίων έχουν διαψευστεί. Το City παραμένει η μεγαλύτερη πηγή τεχνογνωσίας σε θέματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και κεφαλαιακών αγορών για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να ευημερεί προς όφελος και του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.

– Μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι φοιτητές, δικαιούνταν αυτόματα, μετά την αποφοίτησή τους από βρετανικό πανεπιστήμιο, να βρουν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον τι θα ισχύει; Επίσης τι σημαίνει το νέο καθεστώς για όσους Ευρωπαίους από το νέο έτος θα επιχειρήσουν να βρουν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και πόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα;

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ένας ανοιχτός και φιλόξενος προορισμός για Ευρωπαίους φοιτητές, επαγγελματίες και άλλους εργαζομένους, επενδυτές, καθώς και τουρίστες – επισκέπτες, βραχείας και μακράς διαρκείας, όλων των κατηγοριών. Οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους – ορισμένοι και για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα. Το νέο μεταναστευτικό σύστημα πόντων (ΜΣΠ) προϋποθέτει την έκδοση βίζας για παραμονή μεγαλύτερη των έξι μηνών, ωστόσο η διαδικασία είναι απλή και γίνεται διαδικτυακά.

Το σύστημα βασίζεται σε πόντους: για τις περισσότερες κατηγορίες των πολιτών που ενδιαφέρονται να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα βασικά κριτήρια είναι η προσφορά συγκεκριμένης θέσης εργασίας, εξειδίκευσης και αποδοχών και η επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας. Εν συντομία, το σύστημα δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία. Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά βαθιά – και χρειάζεται – ταλαντούχους και καταρτισμένους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία, και το σύστημα αυτό προβλέπει τη συνέχιση αυτής της συμβολής.

– Τις τελευταίες ημέρες το βρετανικό νόμισμα ανατιμήθηκε, ακριβώς επειδή αποφεύχθηκε το άτακτο Brexit. Πόσο γρήγορα πιστεύετε ότι θα καταφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο να συνάψει έναν ικανό αριθμό εμπορικών συμφωνιών παγκοσμίως, προκειμένου η βρετανική οικονομία να θωρακισθεί έναντι των όποιων αρνητικών επιπτώσεων του Brexit;

Καθόλη τη διάρκεια των εκτεταμένων διαπραγματεύσεών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο εργαζόταν παράλληλα για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες σε όλο τον κόσμο. Η νέα εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράψαμε με την Τουρκία στις 29 Δεκεμβρίου – η οποία σε γενικές γραμμές προβλέπει ό,τι ισχύει στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας – έρχεται να συμπληρώσει τις 63 συνολικά εμπορικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει μέχρι σήμερα, αντιστοιχώντας σε εμπορικές συναλλαγές συνολικής αξίας £885 δις το 2019.

Τολμώ να πω ότι πρόκειται για έναν ικανοποιητικό αριθμό! Φυσικά, δεν θα επαναπαυτούμε. Άλλωστε, οι φιλοδοξίες μας σε ό,τι αφορά το ελεύθερο εμπόριο δεν περιορίζονται απλά στην στόχευσή μας για άνοιγμα νέων αγορών – παγκοσμίως – για μεγάλες Βρετανικές επιχειρήσεις αλλά επιδιώκουν οικονομική ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, και στήριξη των συνανθρώπων μας ώστε να ξεφύγουν από την φτώχεια.

– Ποιες είναι οι από εδώ και πέρα διμερείς προοπτικές στις ελληνοβρετανικές σχέσεις;

Συναρπαστικές και πολλά υποσχόμενες. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η σύναψη της εμπορικής συμφωνίας (Trade and Cooperation Agreement) μας επιτρέπουν να ανανεώσουμε τους διμερείς δεσμούς με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αυτή ακριβώς είναι και η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης – ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μοιράστηκε προσφάτως το όραμά του για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μας σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, ναυτιλίας, άμυνας και μετανάστευσης.

Σε αυτά, θα προσθέσω τους τομείς της κλιματικής αλλαγής, του ψηφιακού μετασχηματισμού, και φυσικά της δημόσιας υγείας, καθώς επίσης και την ήδη υπάρχουσα και στενή συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας και δικαιοσύνης. Μοιραζόμαστε αμοιβαία ενδιαφέροντα και κοινές αξίες σε όλους αυτούς τους τομείς, που αποτελούν έναν κοινό τόπο που θεσπίστηκε για πρώτη φορά πριν διακόσια χρόνια, μέσω της Βρετανικής συνεισφοράς στον αγώνα της Ελλάδας για την Ανεξαρτησία. Επομένως, το 2021 προσφέρεται σαν μία εξαιρετική αρχή!

* Η Κέιτ Σμιθ είναι πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα

Πηγή άρθρου: www.liberal.gr