Καταγγέλλεται για υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, που διέφυγε στα ΗΑΕ

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, ανάρτησε αργά το βράδυ της Τετάρτης βίντεο στον λογαριασμό του στο Facebook στο οποίο αρνείται τις κατηγορίες ότι έφυγε από τη χώρα έχοντας υπεξαιρέσει ποσό της τάξης των 169 εκατ. δολαρίων από το δημόσιο ταμείο, ενώ υποστηρίζει ότι εγκατέλειψε τη χώρα «για να προλάβει την αιματοχυσία».

Οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν και ο Ασράφ Γάνι επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου κατέφυγε την Κυριακή, ημέρα που οι ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν στην Καμπούλ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τα μέλη της έως τότε κυβέρνησης της χώρας. Επίσης, ο πρέσβης του Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν τον κατήγγειλε ότι πήρε μαζί του ποσό ύψους 169 εκατ. δολαρίων. Πληροφορίες ανέφεραν ότι έβαλε τα χρήματα αυτά στο ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε.

«Έφυγα με τα ρούχα που φορούσα, τα σανδάλια μου και μια αλλαξιά», λέει ο Γάνι στο βίντεο.

Στο βίντεο που ανήρτησε, ο τέως πρόεδρος του Αφγανιστάν υποστηρίζει ότι έφυγε «ακολουθώντας τις συμβουλές κυβερνητικών αξιωματούχων» και πως το έκανε ώστε να μη γίνει μάρτυρας της αιματοχυσίας στη χώρα». Ο Γάνι, που προσπαθεί να παραμείνει «παρών» στα πολιτικά πράγματα της χώρας, έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των πολιτών, ωστόσο οι δυτικές δυνάμεις του έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τον υπολογίζουν ως μετρήσιμη μονάδα στις μελλοντικές εξελίξεις.

Ο Γάνι υποστηρίζει επίσης ότι η προέλαση των Ταλιμπάν και η τελική κατάκτηση της εξουσίας οφείλεται στην αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας, σαφής αιχμή για τις ΗΠΑ, που ηγήθηκαν της προσπάθειας και τελικά εγκατέλειψαν τη χώρα εξασφαλίζοντας μόνο για τους Αμερικανούς συμφωνία μη επίθεσης από τους ισλαμιστές. 

Κύπρος: Δεν έχουμε αίτημα ασύλου

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μάριος Πελεκάνος, διέψευσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» σύμφωνα με την οποία ο Αφγανός τέως πρόεδρος Ασράφ Γάνι, έχει ή προτίθεται να υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ και τον ισχυρισμό ότι ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γκανί, έχει ή προτίθεται να υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι, ούτε στην Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά ούτε και σε κάποια από τις Πρεσβείες μας στο εξωτερικό έχει κατατεθεί ανάλογο αίτημα», δήλωσε.
 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr