Καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στην Αυστρία

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και ηγέτες χωρών της Ευρώπης καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό και μίλησε για άνανδρη ενέργεια.

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή την άνανδρη ενέργεια που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε σε tweet του ο Μισέλ.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα θύματα και το λαό της Βιέννης μετά τη φρικτή επίθεση σήμερα το βράδυ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα συμπαράστασης προς τους Αυστριακούς αλλά και ξεκάθαρης προειδοποίησης προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

Όπως είπε ο Μακρόν, «εμείς οι Γάλλοι συμμεριζόμαστε το σοκ των Αυστριακών μετά την επίθεση στη Βιέννη. Είναι μια φιλική χώρα που δέχεται επίθεση. Αυτή είναι η δική μας Ευρώπη. Οι εχθροί μας πρέπει να ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα». 

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει δεχθεί προσφάτως τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της.

Για «τρομακτικές» ειδήσεις από τη Βιέννη κάνει λόγο το γερμανικό Yπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter και εκφράζει τη συμπαράστασή του στα θύματα και τους τραυματίες.

«Τρομακτικές, δυσάρεστες ειδήσεις μας έρχονται απόψε από την Βιέννη. Ακόμη κι αν το μέγεθος της τρομοκρατίας δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί: Η σκέψη μας αυτές τις δύσκολες ώρες βρίσκεται με τους τραυματίες και τα θύματα. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε μπροστά στο μίσος που θέλει να διασπάσει τις κοινωνίες μας», αναφέρεται στην ανάρτηση, την οποία αναπαρήγαγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που σημείωσε μέσω Twitter ότι είναι σοκαρισμένος από την επίθεση. Όπως τόνισε, όλοι είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό αναφέροντας τα εξής: «Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη#Vienna. Έχω μεταφέρει στον @sebastiankurz την πλήρη αλληλεγγύη μας. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση. Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους. Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία».

Μήνυμα και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που αναφέρει:

Μήνυμα και από την Τουρκία

Μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης έστειλε και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΚΡ, Ιμπραήμ Καλίν.

Τόνιζε ότι η Τουρκία καταδικάζει τη δειλή επίθεση και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ωστόσο πρέπει να θυμίσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, με αφορμή τη σύγκρουση με τη Γαλλία μετά τους αποκεφαλισμούς από εξτρεμιστές στο έδαφός της και την αντιισλαμική ρητορική Μακρόν ότι οι «Ευρωπαίοι δεν θα νοιώθουν ασφαλείς στις πόλεις τους».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr