Καρφιά Μέρκελ για ΗΠΑ: «Για λόγους εσωτερικής πολιτικής η αποχώρηση»

Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι η Άνγκελα Μέρκελ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, που κατέληξε στην κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Κι αν οι συζητήσεις για την αποχώρηση ξεκίνησαν επί Τραμπ, το βάρος «χρεώνεται» ο Τζο Μπάιντεν.

Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «πικρή» την κατάσταση στο Αφγανιστάν και έκρινε ότι η απόφαση για την αποχώρηση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων ελήφθη από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, «για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

«Υπάρχει ένα φαινόμενο ντόμινο μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης στελεχών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες συμμετεχόντων και πρόσθεσε ότι η ευθύνη της δυτικής στρατιωτικής αποχώρησης ανήκει στις ΗΠΑ.

«Είχαμε πει ότι θα παραμείνουμε όσο παραμένουν οι Αμερικανοί», είπε η Μέρκελ.

Αλλά κατά τα… καρφιά, έσπευσε να εκφράσει κάποια κατανόηση για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε επίπεδο απωλειών κατά τα 20 χρόνια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν. «Για όλους εκείνους που προσπάθησαν να ενεργήσουν για την πρόοδο και την ελευθερία στην χώρα, κυρίως για τις γυναίκες, οι εξελίξεις είναι πικρές», τόνισε η Μέρκελ.

«Αυτήν τη στιγμή, είναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος υποσχόμενη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει εκείνους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που τους υποστηρίζουν.

Η Γερμανία έχει καταγράψει 2.500 άτομα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, κυρίως Αφγανοί και μέλη των οικογενειών τους που είχαν εργασθεί για τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε αυτούς προστίθενται άλλα 2.000 άτομα, δικηγόροι, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία να φύγουν. Αν ληφθούν υπόψη και τα μέλη των οικογενειών τους, ανέρχονται σε 10.000 άτομα συνολικά, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι κανένα αεροσκάφος δεν αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ εξαιτίας του πλήθους των απελπισμένων που έχει κατακλύσει την πίστα.

Σαράντα μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αναχώρησαν την νύχτα για τη Ντόχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι μία μικρή ομάδα δέκα ατόμων θα παραμείνει στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας για να συντονίσει την επιχείρηση της απομάκρυνσης.

Φίσερ: Λάθος η αποχώρηση του ΝΑΤΟ

Η αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν «χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση» ήταν «ένα λάθος» που άφησε το πεδίο ελεύθερο στους Ταλιμπάν έκρινε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

«Πιστεύω ότι η απόφαση για μια εσπευσμένη αποχώρηση χωρίς διαπραγμάτευση ήταν ένα λάθος», υπογράμμισε ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά την ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001στις ΗΠΑ.

«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ας μην το ξεχνάμε, είχαμε το καθήκον να καταπολεμήσουμε την ισλαμιστική τρομοκρατία», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την πολιτική ζωή εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια.

«Δεν θα είχα ποντάρει σε μια τέτοια απόφαση εσπευσμένης αποχώρησης», πρόσθεσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Φρανκφούρτη επί του Όντερ (ανατολική Γερμανία) με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου Αναλένα Μπέρμποκ. «Βλέπουμε τις συνέπειες σήμερα», πρόσθεσε.

Έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας, η Γερμανία ολοκλήρωσε στα τέλη Ιουνίου την απόσυρση όλων των στρατιωτών της που στάθμευαν στο Αφγανιστάν.

Το 2003, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Γιόσκα Φίσερ, είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στέλνοντας ένα σημαντικό απόσπασμα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή άρθρου: www.newsit.gr