AP Photo/Elise Amendola, File
Οι τηλεφωνικοί αριθμοί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μελών της γαλλικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα πιθανών στόχων του λογισμικού Pegasus, το οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένα κράτη για να κατασκοπεύουν προσωπικότητες, ανέφερε σήμερα ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός όμιλος, που έχει έδρα στο Παρίσι, ο Forbidden Stories.
«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό», αντέδρασε η γαλλική προεδρία.
«Βρήκαμε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά προφανώς δεν μπορέσαμε να διεξαγάγουμε μια τεχνική έρευνα στο τηλέφωνο του Εμανουέλ Μακρόν» για να επαληθεύουσουμε εάν είχε μολυνθεί από αυτό το λογισμικό και επομένως «το γεγονός αυτό δεν μας λέει αν ο πρόεδρος πράγματι κατασκοπευόταν». Εντούτοις, αυτό αποδεικνύει, όπως και να χει, ότι υπήρχε ενδιαφέρον για να γίνει, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, ο Λοράν Ρισάρντ, διευθυντής του Forbidden Stories, επιβεβαιώνοντας νωρίτερο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.
Η Le Monde, που συμμετείχε στη δημοσιογραφική έρευνα, είχε μεταδώσει πως σε αυτή την περίπτωση πελάτης της ισραηλινής εταιρείας NSO ήταν η υπηρεσία ασφαλείας του Μαρόκου.
Μετά τα δημοσιεύματα, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση.
Η εφημερίδα μετέδωσε δήλωση της NSO ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήταν ποτέ στο στόχαστρο των πελατών της. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι ένας αριθμός εμφανίστηκε στη λίστα δεν είναι καθόλου ενδεικτικό του εάν ο αριθμός αυτός επιλέχθηκε για επιτήρηση χρησιμοποιώντας το λογισμικό Pegasus.
Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνεται ο τηλεφωνικός αριθμός του προέδρου του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ, ανέφερε η Washington Post. Η εφημερίδα τόνισε ότι δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί εάν η τηλεφωνική συσκευή του Σαλίχ μολύνθηκε με το λογισμικό υποκλοπής της ισραηλινής εταιρείας NSO Group ή αν έγινε απόπειρα για να συμβεί αυτό.
Ο βρετανικός Guardian μετέδωσε ότι στη λίστα που διέρρευσε με τα κινητά, περιλαμβάνονται οι αριθμοί συνολικά 14 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ανάμεσα σε αυτούς, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα, είναι ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα και ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ιμράν Καν. Επίσης περιλαμβάνοται διπλωμάτες, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και άλλοι σημαντικοί πολιτικοί από 34 χώρες.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υεγείας, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, που επίσης φέρεται να είπε μπει στο στόχαστρο των μαροκινών υπηρεσιών ασφαλείας το 2019.
Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, ο Σαάντ Χαρίρι, που πρόσφατα παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Λιβάνου, φέρεται να είχε μπει στο μικροσκόπιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2018 και το 2019.
Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εμφανίζεται στη λίστα. Και σε αυτή την περίπτωση το Μαρόκο φέρεται να ενδιαφερόταν για την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου, γράφει ο Guardian.