Ισραήλ: Απογοήτευση των Παλαιστινίων για τη νέα κυβέρνηση

Η υπογραφή από τον Μανσούρ Αμπάς, ηγέτη των Αράβων του Ισραήλ, της συμφωνίας συμμετοχής του κόμματός του στη νέα κυβέρνηση της χώρας προκάλεσε οργή στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: Reuters).

Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας δείχνουν απογοητευμένοι με την προοπτική αλλαγής στην ισραηλινή κυβέρνηση, λόγω της συμμετοχής του ακροδεξιού Ναφτάλι Μπένετ, ενώ ειδικά στη Γάζα επικρατεί οργή για τη συμμετοχή του Αραβικού κόμματος του Ισραήλ στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η πλειονότητα των Παλαιστινίων θεωρεί ότι μπορεί να φεύγει από την ισραηλινή ηγεσία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο άνθρωπος που σταμάτησε την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και τον περασμένο μήνα οδήγησε το εβραϊκό κράτος σε πόλεμο 11 ημερών ενάντια στη Χαμάς, αλλά δε βλέπουν ουσιαστική αλλαγή με τη νέα κυβέρνηση που σχηματίζεται.

Ο Μπάσεμ Αλ-Σάλχι, εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που έχει ισχυρή παρουσία κυρίως τη Δυτική Όχθη, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον επικείμενο διάδοχο του κ. Νετανιάχου, τον κ. Μπένετ, λέγοντας ότι «θα δείξει και όταν έρθει στην εξουσία πόσο ακραίος είναι».

Εκπρόσωπος της Χαμάς τόνισε ότι δεν κάνει διαφορά ποιος κυβερνά το Ισραήλ: «Οι Παλαιστίνιοι έχουν δει δεκάδες ισραηλινές κυβερνήσεις στην ιστορία, δεξιές, αριστερές κεντρώες, όπως τις αποκαλούν. Ωστόσο όλες τους είναι εχθρικές όσον αφορά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, και όλες είχαν εχθρικές πολιτικές περί επεκτατισμού», δήλωσε ο Χαζέμ Κασέμ.

Διαβάστε επίσης:

Παράλληλα η συμμετοχή του Μανσούρ Αμπάς με το κόμμα των Αράβων του Ισραήλ στον κυβερνητικό συνασπισμό έχει εξοργίσει τους Παλαιστινίους ειδικά στη Γάζα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ του Τελ Αβίβ.

Οι Παλαιστίνιοι στον θύλακο που ελέγχεται από τη Χαμάς κατηγορούν τον αραβοϊσραηλινό πολιτικό ότι είναι οπορτουνιστής που έχει το προσωπικό του συμφέρον και την πολιτική του φιλοδοξία ως προτεραιότητες αντί να επιδιώκει να εκπροσωπήσει την αραβική κοινότητα εντός του Ισραήλ.

Ο κ. Μανσούρ Αμπάς ηγείται του κόμματος των Αράβων (σχεδόν όλοι Παλαιστινιακής καταγωγής) που είναι Ισραηλινοί πολίτες και αποτελούν το 21% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Πηγή: Reuters, Yedioth Ahronoth


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr