ΗΠΑ: Αναστάτωση για το σύνδρομο της Αβάνας – Αξιωματικός της CIA εμφάνισε συμπτώματα

Αναστάτωση έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από ένα ακόμη περιστατικό που συνδέεται με το σύνδρομο της Αβάνας, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από αξιωματούχους στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα το 2016.

Αξιωματικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ που ταξίδευε στην Ινδία αυτόν τον μήνα ανέφερε συμπτώματα συμβατά με το σύνδρομο της Αβάνας, αναφέρουν CNN και New York Times. Ο αξιωματικός, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, χρειάστηκε να λάβει ιατρική φροντίδα, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζονται.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 200 Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους έχουν εμφανίσει το σύνδρομο της Αβάνας, μια μυστηριώδη σειρά συμπτωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται ημικρανίες, ναυτία, κενά μνήμης και ζάλη.

Εκπρόσωπος της CIA αναφέρει σε δήλωσή του προς το Reuters ότι η υπηρεσία δεν σχολιάζει για συγκεκριμένα περιστατικά ή αξιωματικούς. «Έχουμε πρωτόκολλα που ισχύουν όταν πρόσωπα αναφέρουν πιθανά ανώμαλα περιστατικά υγείας, που περιλαμβάνουν την λήψη κατάλληλης ιατρικής θεραπείας» είπε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο μήνα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις καθυστέρησε την άφιξή της στο Ανόι για τρεις ώρες όταν η εκεί αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι κάποιος ανέφερε ένα περιστατικό υγείας συμβατό με το σύνδρομο της Αβάνας.

Τα σενάρια για την προέλευση του Συνδρόμου της Αβάνας

Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε τον Ιούλιο ότι ανέθεσε σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος είχε ηγηθεί στο παρελθόν στο ανθρωποκυνηγητό για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, να ηγηθεί ομάδας κρούσης που ερευνά για το σύνδρομο.

Επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ βρήκε ότι η πιο εύλογη θεωρία είναι ότι «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων» προκαλεί το σύνδρομο αυτό. Ο Μπερνς έχει πει ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα» το σύνδρομο αυτό να προκαλείται σκοπίμως και ότι θα μπορούσε να ευθύνεται η Ρωσία.

Πηγή άρθρου: www.newsbeast.gr