Η Βρετανία συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των υπ. Υγείας του G7

Με την παραλλαγή «Όμικρον» να έχει αναστατώσει ολόκληρο τον πλανήτη τις τελευταίες ημέρες, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της G7 τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί ενώ ήδη η «Ο» έχει εισχωρήσει στην Ευρώπη, με κρούσματα να εντοπίζονται σε αρκετές χώρες της γηραιάς ηπείρου. Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέγραψε το τρίτο κρούσμα της νέας παραλλαγής αυτής, προσθέτοντας ότι το πρόσωπο που έχει μολυνθεί δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα και συνδέεται με ταξίδι στη νότια Αφρική.

Η Υπηρεσία είπε ακόμη ότι όσο βρισκόταν στη χώρα το πρόσωπο αυτό ήταν στο Γουεστμίνστερ του κεντρικού Λονδίνου. Σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική διευθύντρια της Υπηρεσίας Τζένι Χάρις δήλωσε πως «είναι πολύ πιθανό να βρούμε περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο και καθώς αυξάνουμε τον εντοπισμό κρουσμάτων μέσω της εστιασμένης ιχνηλάτησης».

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί δίνουν «μάχη με το χρόνο» προκειμένου να αναλύσουν το νέο στέλεχος και να διαπιστώσουν εάν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο επικίνδυνο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της Όμικρον. Στο εξής η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Στα σχολεία, ορισμένοι μαθητές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους.

Από τις 30 Νοεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr