Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Οξφόρδης

Φωτ. John Cairns/University of Oxford via AP

«Πράσινο φως» για χρήση του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού άναψε η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA). Η Βρετανία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η Βρετανία αντιμετωπίζει «άνευ προηγουμένου» επίπεδα λοιμώξεων, μετά και την εμφάνιση τις προηγούμενες ημέρες της μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία μεταδίδεται πιο εύκολα, χωρίς πάντως να προκαλεί –βάσει των ενδείξεων μέχρι τώρα- πιο σοβαρή νόσο Covid-19.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η κυβέρνηση της χώρας υιοθέτησε τη σύσταση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, κατά την οποία το εμβόλιο κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca – αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca σχεδιάστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2020, δοκιμάστηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο και έκτοτε πέρασε από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από αυτό των Pfizer και BioNTech.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί από τότε που η 90χρονη Μάργαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech εκτός πλαισίου δοκιμών.

Εκτιμάται ότι το εμβόλιο Οξφόρδης/ AstraZeneca θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εμβολιασμού καθώς είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί μαζικά. Μπορεί, δε, να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο, σε αντίθεση με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech που αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό στη Βρετανία έχουν οι ηλικιωμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες φροντίδας και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές.

Την Τρίτη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca τον Ιανουάριο.

Τζόνσον: Φανταστικά νέα

Θρίαμβο για τη βρετανική επιστήμη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, την έγκριση που έλαβε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

«Είναι στα αλήθεια φανταστικά νέα – και θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη» ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Τζόνσον.

«Τώρα θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτόν τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

AstraZeneca: Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης το εμβόλιο

Από σήμερα, το αργότερο αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου της Οξφόρδης, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σόριοτ.

Σημείωσε δε ότι οι δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να φτάσουν και τα δύο εκατομμύρια ανά εβδομάδα και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου εκατομμύρια ανθρώπων θα έχουν εμβολιαστεί. Διευκρίνισε ακόμη ότι το εμβόλιο αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και κατά του μεταλλαγμένου στελέχους

Με πληροφορίες από BBC, Reuters



Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr