Η Βόρεια Κορέα απέρριψε το εμβόλιο της AstraZeneca. Εμβολιάστηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν;

Στη Μόσχα αναμένεται να στραφεί η Πιονγκγιάνγκ για να αναζητήσει δωρεάν εμβόλια για τον κορωνοϊό – Ο λόγος που η απομονωμένη χώρα απορρίπτει και τα κινεζικά εμβόλια

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τα εμβόλια της AstraZeneca, που θα λάμβανε μέσω του μηχανισμού COVAX (πρόγραμμα διανομής για τις λιγότερο προνομιούχες χώρες), εξαιτίας του φόβου για πιθανές παρενέργειες, όπως αποκαλύπτει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας, Yonhap News Agency.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απομονωμένη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν δείχνει διστακτική να ζητήσει εμβόλια από τον παραδοσιακό της σύμμαχο, την Κίνα και στρέφει το βλέμμα στη Μόσχα για να προμηθευτεί ρωσικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Το Ινστιτούτο για την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας στη Σεούλ (INSS), στενά συνδεδεμένο με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νοτίου Κορέας, υποστηρίζει πως το καθεστώς της γειτονικής χώρας δεν εμπιστεύεται την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, παρά το γεγονός πως οι δύο χώρες γιόρτασαν στις 10 Ιουλίου την επέτειο των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας, η οποία υπεγράφη στις 11 Ιουλίου του 1961.

«Η Βόρεια Κορέα παραμένει διστακτική σχετικά με τα κινεζικής παραγωγής εμβόλια, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, φαίνεται πως διάκειται θετικά για εκείνα (τα εμβόλια) ρωσικής παραγωγής, όμως ζητά την προμήθειά τους χωρίς κόστος», αναφέρει σε σχετική δήλωση το INSS. Πάντως, ακόμα και αν η Βόρεια Κορέα κατορθώσει να προμηθευτεί εμβόλια της Pfizer ή της Moderna θα αντιμετώπιζε δυσκολίες για να τα διατηρήσει στις απαραίτητες χαμηλές θερμοκρασίες εξαιτίας των συχνών διακοπών ρεύματος στη χώρα.

Η Βόρεια Κορέα αναμένει την άφιξη περίπου 2 εκατ. δόσεων εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX του ΠΟΥ, που όμως δεν έχουν φτάσει ακόμα. Κυβερνητικός αξιωματούχος στη Σεούλ δήλωσε πως η άφιξη των εμβολίων καθυστερεί επειδή η Βόρεια Κορέα δεν είναι «επαρκώς έτοιμη» να τα παραλάβει, καθώς δεν έχει αποφασίσει την χάραξη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών και τον αριθμό των πολιτών που θα λάβουν τα εμβόλια.

Όταν ξέσπασε η πανδημία το καθεστώς της Βόρειας Κορέας υποστήριζε πως δεν υπάρχουν κρούσματα στη χώρα παρά την γειτνίαση με την Κίνα, όμως, είχε λάβει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων της. Στις 30 Ιουνίου ο «κληρονομικός» ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέπληξε ανώτατους αξιωματούχους του καθεστώτος «για παραλείψεις που δημιούργησαν σοβαρό περιστατικό σχετικό με την νόσο Covid – 19», γεγονός που «μεταφράστηκε» από τα μέσα ενημέρωσης στη Δύση «ως σπάνιο σημάδι για την σοβαρότητα της πανδημίας στη Βόρεια Κορέα».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν εμβολιαστεί;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εμβολιαστεί ενάντια στον κορωνοϊό και πως η Βόρεια Κορέα διαθέτει εμβόλια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νοτίου Κορέας, που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο βόρειο γείτονα. Όπως δήλωσε ο νοτιοκορεάτης βουλευτής Χα Τάε Κέουνγκ, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ενημέρωσε το Κοινοβούλιο «κεκλεισμένων των θυρών» πως, αν και η Covax τον Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει πως θα μεταφέρει εμβόλια στη Βόρεια Κορέα το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυτό δεν συνέβη.

Πάντως, μη κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σεούλ δεν αποκλείουν ο Κιμ και ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος να έχουν παραλάβει εμβόλια για τους ίδιους μέσω «ανεπίσημων οδών».

Πηγή: Πρώτο ΘέμαΠηγή άρθρου: cyprustimes.com