Η σύζυγος του «Ελ Τσάπο» παραδέχθηκε ότι βοηθούσε στη διεύθυνση του καρτέλ ναρκωτικών

Η σύζυγος του βαρόνου ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν, γνωστού ως «Ελ Τσάπο» δήλωσε ένοχη για τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ και παραδέχθηκε ότι βοήθησε τον σύζυγό της να διευθύνει την εγκληματική αυτοκρατορία του.

 

H Έμα Κορονέλ Αϊσπούρο εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον σήμερα, Πέμπτη και δήλωσε ένοχη για τρεις κατηγορίες: συνωμοσία για διακίνηση ναρκωτικών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία να βοηθήσει το καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα.

 

Επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει, παραδέχθηκε ότι συνωμότησε για να βοηθήσει τον σύζυγό της να αποδράσει από φυλακή στο Μεξικό το 2015.

 

Η 31χρονη, πρώην «βασίλισσα» ομορφιάς, συνελήφθη τον Φεβρουάριο στο αεροδρόμιο Dulles της Βιρτζίνια και είναι στη φυλακή από τότε.

 

Η Κορονέλ Αϊσπούρο άκουσε σιωπηλά τους εισαγγελείς να περιγράφουν πώς θα μπορούσαν να αποδείξουν την εγκληματική δραστηριότητά της, αν η κατηγορούμενη επέλεγε να εκδικαστεί η υπόθεσή της.

 

«Ναι», είπε μέσω διερμηνέα, όταν ρωτήθηκε από τον δικαστή αν έχει διαπράξει τα εγκλήματα που περιγράφουν οι κατηγορίες που τη βαραίνουν.

 

Μόνο για την κατηγορία για διακίνηση ναρκωτικών η Κορονέλ θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με έως και ισόβια ποινή κάθειρξης. Οι άλλες δύο κατηγορίες έχουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 και 10 ετών.

 

Όμως, θα μπορούσε να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 9 έως 11 έτη, με ανάληψη της ευθύνης για τις ενέργειές της, σύμφωνα με τον διακανονισμό. Η ποινή της θα ανακοινωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

 

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η Κορονέλ Αϊσπούρο «συνεργαζόταν στενά με τη δομή διοίκησης και ελέγχου» του καρτέλ της Σιναλόα και ότι συνωμότησε για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, γνωρίζοντας ότι θα περάσουν εισαχθούν παράνομα στις ΗΠΑ.

 

Ο εισαγγελέας Άντονι Ναρντόζι ανέφερε ότι η 31χρονη «βοήθησε και υπέθαλψε» τους ανθρώπους του καρτέλ της Σιναλόα να εισάγουν παράνομα στις ΗΠΑ ναρκωτικά και ότι βοήθησε να εισαχθούν πάνω από 450.000 κιλά κοκαΐνη, 90.000 κιλά ηρωίνη, 45.0000 κιλά μεθαμφεταμίνες και περίπου 90.000 μαριχουάνα.

 

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Κορονέλ Αϊσπούρο επέμεινε ότι η 31χρονη είχε «πολύ μικρή συμμετοχή» στην αυτοκρατορία ναρκωτικών. «Ήταν ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτού του πολύ μεγαλύτερου πράγματος», ανέφερε.

 

Ο ρόλος της στην απόδραση

 

Η σύλληψή της ήρθε ως έκπληξη εν μέρει επειδή οι αρχές δεν είχαν κάνει κίνηση να τη συλλάβουν τα προηγούμενα δύο χρόνια, ακόμη και αφότου ενεπλάκη στα εγκλήματα του συζύγου της. Στη δίκη του Γκουσμάν το 2019 εισαγγελείς είπαν ότι εκείνη βοήθησε στην ενορχήστρωση των δύο αποδράσεων του «Ελ Τσάπο» από φυλακές στο Μεξικό.

 

Ο Ναρντόζι είπε ότι η Κορονέλ Αϊσπούρο ενεργούσε ως «μεσάζοντας» για την παράδοση μηνυμάτων σε μέλη του καρτέλ μετά τη σύλληψη του συζύγου της και επίσης ότι συνωμότησε με τους γιους του Γκουσμάν για «τον σχεδιασμό και τον συντονισμό» των αποδράσεών του.

 

Η 31χρονη παραδέχθηκε ότι ενεργούσε ως μεσάζοντας, μεταφέροντας στο καρτέλ μηνύματα του Γκουσμάν, όσο εκείνος ήταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό, από όπου απέδρασε το 2015.

 

Ο «Ελ Τσάπο» είπε στη σύζυγό του ότι ήθελε να αποδράσει μέσω υπόγειου τούνελ και της ζήτησε να το σχεδιάσει αυτό με τους γιους του και άλλα μέλη του καρτέλ.

Αργότερα εκείνη συνάντησε κάποιον, γνωστό ως «Cleto», ο οποίος της έδωσε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά. Μέρος του ποσού το χρησιμοποίησε για να δωροδοκήσει αξιωματούχους της φυλακής.

 

Επίσης η 31χρονη συνάντησε ένα ακόμη άτομο, τον «Lazaro», τον οποίο πλήρωσε για να σκάψει κοντά στη φυλακή, για το τούνελ.

 

Η ίδια κρατούσε ενήμερο τον σύζυγό της όσο κατασκευαζόταν το τούνελ και του έδωσε ένα ρολόι με GPS, το οποίο χρησιμοποίησε ο βαρόνος ναρκωτικών για να καθοδηγεί τους ανθρώπους που έφτιαχναν το τούνελ, από το κελί στο οποίο βρισκόταν.

 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου: www.lifo.gr