Η Ρωσία υποστηρίζει πως ουκρανικές μονάδες αποσύρονται από το…

Η Ρωσία υποστηρίζει πως ουκρανικές μονάδες αποσύρονται από το…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:54

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα πως ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται από την πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στο Κίεβο και τα στρατεύματα του Κρεμλίνου.

“Μονάδες του ουκρανικού στρατού, έχοντας υποστεί κρίσιμες απώλειες στη διάρκεια των μαχών για το Σεβεροντονέτσκ (έως και 90% σε πολλές μονάδες), αποσύρονται προς το Λισιτσάνσκ”, μια μεγάλη γειτονική πόλη, στην άλλη όχθη του ποταμού Ντονέτς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πόσοι ουκρανοί στρατιωτικοί οπισθοχωρούν προς το Λισιτσάνσκ. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

“Οι ουκρανικές αρχές, έχοντας συνειδητοποιήσει πως είναι αδύνατο να αντισταθούν περισσότερο και να κρατήσουν τη βιομηχανική ζώνη του Σεβεροντονέτσκ, διέταξαν μια μικτή τακτική ομάδα να ναρκοθετήσει τις δεξαμενές που περιέχουν νιτρικό άλας και νιτρικό οξύ στο εργοστάσιο Azot”, συνέχισε ο ρωσικός στρατός.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως αυτή η ομάδα αποτελείται κυρίως από “επιζώντες” της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας και μέλη της ουκρανικής εδαφικής άμυνας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο ουκρανικός στρατός θέλει να ανατινάξει αυτές τις δεξαμενές χημικών προϊόντων για να μολύνει τη ζώνη και να “καθυστερήσει” την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να ελέγξουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, το μερικό έλεγχο της οποίας έχουν από το 2014 δυνάμεις φιλορώσων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Η πόλη Σεβεροντονέτσκ, μαζί με τη γειτονική Λισιτσάνσκ, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από την ουκρανική περιφερειακή διοικητική πρωτεύουσα Κραματόρσκ, θεωρούνται κλειδιά για να το επιτύχουν.

Πριν από τον πόλεμο, το Σεβεροντονέτσκ είχε περίπου 100.000 κατοίκους.

Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μετά την ενίσχυση με δυτικά όπλα, λένε οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία επιθυμεί να ενισχύσει τις θέσεις της επί το πεδίο με τη βοήθεια νέων παραδόσεων όπλων από τη Δύση, προτού επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια, σύμφωνα με το Reuters.

“Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν (τα νέα όπλα)… και τότε νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε έναν νέο γύρο συνομιλιών από μια ενισχυμένη θέση”, δήλωσε στην ουκρανική εθνική τηλεόραση την Παρασκευή.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι ανακατέλαβε ένα κομμάτι της βιομηχανικής πόλης Σεβεροντονέτσκ στην περιοχή Λουχάνσκ, επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης για την κατάληψη της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς.

Το Κίεβο ανέφερε ακόμη σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να διαπραγματευτεί με την Μόσχα έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια προσφορά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μεσολαβήσει για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

“…Μέχρι να λάβουμε τα όπλα στο σύνολο τους, έως ότου ενισχύσουμε τις θέσεις μας, έως ότου απωθήσουμε (τις ρωσικές δυνάμεις) όσο το δυνατόν πιο πίσω στα σύνορα της Ουκρανίας, δεν υπάρχει κανένα νόημα να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις”, είπε ο Ποντόλιακ σε τηλεοπτική μετάδοση.

Ο Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει να διατηρήσει τον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι η Δύση δεν πρέπει να ταπεινώνει τη Ρωσία, ώστε να μπορεί να κρατήσει τις πόρτες ανοιχτές για μια λύση που θα επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας.

Η Ουκρανία, η οποία λέει ότι η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει περίπου το 20% του εδάφους της, λαμβάνει τώρα πιο ισχυρά όπλα από τη Δύση.

Χθες ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών, ο Νταβίντ Αραχάμια δήλωσε πως η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις στο πεδίο με τη βοήθεια νέων παραδόσεων όπλων από τη Δύση πριν επανεκκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν στην Ουκρανία συστήματα πυραύλων ακριβείας HIMARS που θα της επιτρέψουν να πλήξει ρωσικές θέσεις από μεγαλύτερη εμβέλεια.

Οι Ρώσοι ανατινάζουν γέφυρες στο Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις ανατινάζουν γέφυρες στον ποταμό Σεβέρσκι Ντόνετς για να εμποδίσουν την Ουκρανία να φέρει στρατιωτικές ενισχύσεις και να παραδώσει βοήθεια στους αμάχους στην πόλη Σεβερνοντονέτσκ, δήλωσε το Σάββατο ο κυβερνήτης της περιοχής Λουχάνσκ.

Σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Σερχίι Γκαϊντάι δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να κρατά τις θέσεις του μέσα στο Σεβερνοντονέτσκ και απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις σε πολλές τοποθεσίες.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δυνάμεις της κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά κοντά στο λιμάνι της Οδησσού στην Μαύρη Θάλασσα.

Το υπουργείο τόνισε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροβολικού στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας όπου εργάζονταν ξένοι εκπαιδευτές.

Ένα άλλο πλήγμα κατέστρεψε ένα φυλάκιο “ξένων μισθοφόρων” στην περιοχή της Οδησσού, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

* Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις γύρω από το Σλοβιάνσκ

Πηγή άρθρου: www.capital.gr