Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε χωριό – κόμβο για την προέλαση στα ανατολικά

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε χωριό – κόμβο για την προέλαση στα ανατολικά

Η Ρωσία ισχυρίστηκε σήμερα ότι κατέλαβε ένα χωριό βόρεια του Μπαχμούτ, μιας πόλης που προσπαθεί να περικυκλώσει και σε αυτήν την περίπτωση θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη νίκη της επί του πεδίου μάχης στην Ουκρανία από το περασμένο καλοκαίρι.

Ένας Λευκορώσος εθελοντής που πολεμά για την Ουκρανία είπε στο Reuters από το εσωτερικό του Μπαχμούτ ότι η Ρωσία βομβαρδίζει συνεχώς την πόλη και τα στρατεύματά της προσπαθούν να την περικυκλώσουν. Οι μάχες ήταν σε εξέλιξη κτίριο με κτίριο, είπε ο εθελοντής.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο στον ισχυρισμό της Μόσχας για το χωριό Blahodatne και το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει την κατάσταση εκεί. Έγινε τρεις ημέρες αφότου ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας Wagner είπε ότι η μισθοφορική δύναμη κατέλαβε το χωριό σε μια επίθεση που το Κίεβο είπε ότι απέκρουσε.

Το Blahodatne, το οποίο βρίσκεται σε έναν από τους κύριους δρόμους προς το Μπαχμούτ, περίπου 5 χλμ. βόρεια, καταλήφθηκε με τη βοήθεια εναέριας υποστήριξης, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί ξεκάθαρα, αν και σταδιακά, στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως καταλαμβάνοντας την πόλη εξόρυξης αλατιού Σολεντάρ στα βόρεια του Μπαχμούτ.

Αν αναγκαζόταν η Ουκρανία να αποσυρθεί από την πόλη, όπου κάποτε κατοικούσαν 75.000 άνθρωποι, θα ήταν το πρώτο σημαντικό κέρδος της Μόσχας από τον Ιούλιο που κατέλαβε τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιχάνσκ, ίδιου μεγέθους με το Μπαχμούτ.

Κατά τη διάρκεια των μαχών για το Μπαχμούτ, δύο πολίτες, ένα αγόρι και ένας 70χρονος, σκοτώθηκαν από το ρωσικό πυροβολικό την Τρίτη, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κυριλένκο. Άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στην επίθεση, είπε.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Σέρχιι Τσερεβάτι, δήλωσε στην τηλεόραση ότι ο ουκρανικός στρατός στο Μπαχμούτ είχε εφοδιαστεί «με όλα τα απαραίτητα», αφού απέκρουσε τις ρωσικές προσπάθειες να αποκτήσει τον έλεγχο μιας σημαντικής γραμμής ανεφοδιασμού.

Ξεχωριστά, μια μεγάλη ρωσική δύναμη εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προμαχώνα Βουλεντάρ που ελέγχεται από την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, νοτιότερα κατά μήκος του ίδιου ανατολικού μετώπου. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι έχουν εξασφαλίσει μια βάση εκεί, ενώ το Κίεβο λέει ότι έχει αποκρούσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την επίθεση μέχρι στιγμής.

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας είπε ότι η ρωσική δύναμη στη νέα επίθεση στο Βουλεντάρ είχε τουλάχιστον το μέγεθος μιας ταξιαρχίας, μια μονάδα που συνήθως αποτελείται από πολλές χιλιάδες στρατιώτες.

Οι Ρώσοι είχαν προχωρήσει εκατοντάδες μέτρα κατά μήκος ενός ποταμού προς το Βουλεντάρ και θα μπορούσαν να αποκομίσουν πιο τοπικά κέρδη εκεί, ανέφερε το υπουργείο σε μια ασυνήθιστα λεπτομερή καθημερινή ενημέρωση. Είπε ότι η επίθεση στο Βουλεντάρ  είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική εξέλιξη, αλλά θα μπορούσε να αποσκοπεί στην απομάκρυνση των ουκρανικών προσπαθειών από την υπεράσπιση του Μπαχμούτ.

Οι γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία είχαν παγώσει σε μεγάλο βαθμό από τον Νοέμβριο, αφού το Κίεβο ανακατέλαβε εκτάσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, η δυναμική τον τελευταίο καιρό έχει επανέλθει προς τη Ρωσία, καθώς έχει σημειώσει σταδιακά κέρδη για πρώτη φορά από τα μέσα του 2022, σημειώνει το Reuters.

Στρατιωτικοί ειδικοί λένε ότι η Μόσχα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τους επόμενους μήνες προτού το Κίεβο λάβει εκατοντάδες δυτικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα για μια αντεπίθεση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε την ώθηση της Ρωσίας στα ανατολικά ως μια προσπάθεια «εκδίκησης» για την προηγούμενες απώλειες. «Θα τους σταματήσουμε όλους, σιγά σιγά, θα τους καταστρέψουμε και θα προετοιμάσουμε τη μεγάλη μας αντεπίθεση», είπε τη Δευτέρα.

Το Κίεβο λέει ότι οι ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων είχαν τεράστιο κόστος, αρχικά βασιζόμενες κυρίως σε μισθοφόρους της ομάδας Wagner, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων καταδίκων που στρατολογήθηκαν από ρωσικές φυλακές και στάλθηκαν στη μάχη κατά κύματα με λίγη εκπαίδευση ή εξοπλισμό.

Σύνοδος κορυφής στο Κίεβο

Σε άλλες εξελίξεις, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ επιβεβαίωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής Ουκρανίας-ΕΕ την Παρασκευή στο Κίεβο, μία ημέρα μετά τις «διακυβερνητικές διαβουλεύσεις» μεταξύ του Κιέβου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθούν «για πρώτη φορά στην ιστορία μας».

«Το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος κορυφής διεξάγεται στο Κίεβο είναι ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται τόσο στους εταίρους μας όσο και στους εχθρούς μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, λέγοντας «ότι περιμένουμε από τη σύνοδο κορυφής μια θετική ενδιάμεση αξιολόγηση των προσπαθειών μας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Πρόκειται για «δύο εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας», επέμεινε.

Οι συνομιλίες της Πέμπτης και η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής πρέπει να επιτρέψουν στην «Ευρώπη να πιστέψει στη νίκη της Ουκρανίας», ενώ «υποστηρίζει την ταχεία πορεία μας προς την ένταξη στην ΕΕ», συμπλήρωσε ο Σμίχαλ.

«Προς τους εχθρούς: αυτό είναι ένα μήνυμα για τη ματαιότητα των προσπαθειών τους να σπείρουν διχόνοια στον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία και να ματαιώσει την ευρωατλαντική μας ολοκλήρωση», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Σμίχαλ, «θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για το πώς να πορευτούμε στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Συγκεκριμένα ανέφερε την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή οικονομική αγορά ως «θεμελιώδους σημασίας» για το Κίεβο, καθώς η ουκρανική οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση εδώ και ένα χρόνο.

Στα τέλη Ιουνίου του 2022, η Ουκρανία έλαβε το καθεστώς της επίσημης υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ισχυρή συμβολική χειρονομία, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr