Η Ρωσία αποχωρεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, πριν την εκδιώξουν

Η Ρωσία διέκοψε σήμερα τυπικά τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Σημειώνεται ότι ο θεσμικός ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αυτή την κίνηση η Ρωσία «προέβλεψε» την πιθανή αποπομπή της εξαιτίας του πολέμου που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

Ο Πιοτρ Τολστόι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει η Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ ζήτησε τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας. Πρόκειται για πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και, αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία.

«Ζητάμε να ληφθεί μια απόφαση για την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης» είπε ο Σμίγκαλ, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το Κίεβο, σε αυτήν την έκτακτη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Ουκρανία: Συγκεντρώθηκαν 185 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία μονοετών ομολόγων -Για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Τι μεταδίδουν τα κανάλια στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πώς κάνουν το μαύρο άσπρο με fake news

Τι αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η κοινοποίηση της αποχώρησης της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης παραδόθηκε την Τρίτη (15/3) στη γενική γραμματέα του οργανισμού, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς-Μπούριτς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα κράτη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταχρώμενα την πλειοψηφία τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), μετατρέπουν σταθερά τον οργανισμό αυτό σε όργανο αντιρωσικής πολιτικής, εγκαταλείποντας τον ισότιμο διάλογο και όλες τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε αυτή η πανευρωπαϊκή δομή. Στις 25 Φεβρουαρίου υιοθέτησαν μια διακριτική απόφαση για την αναστολή της εκπροσώπησης της Ρωσίας στα θεσμοθετημένα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα μας δεν θα παραμείνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Στις 15 Μαρτίου, η Γενική Γραμματέας Μαρία Πεϊτσίνοβιτς-Μπούριτς έλαβε ειδοποίηση για την αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον οργανισμό», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αποχωρώντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε ρεαλιστική και ισότιμη αλληλεπίδραση με τα μέλη του οργανισμού σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και στο πλαίσιο των συμβάσεων, στις οποίες αποφασίζουμε να συνεχίσουμε», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το υπουργείο σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) μετά την αποχώρησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με το ρωσικό Σύνταγμα.

«Οι διατάξεις των κύριων νομικών πράξεων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ενσωματωθεί στο ρωσικό δίκαιο. Η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχιστεί, εάν δεν έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στο έγγραφο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr