Η ώρα της κρίσης για τις ΗΠΑ

Θα γυρίσει σελίδα η Αμερική με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου ή θα ζήσουμε μία δεύτερη τετραετία ενός Τραμπ «δικαιωμένου» από τη λαϊκή ψήφο και απελευθερωμένου από κάθε πολιτικό φραγμό; Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσουν σήμερα οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, εκλέγοντας ταυτόχρονα το νέο Κογκρέσο και τις πολιτειακές αρχές. Ενδεικτικό της πόλωσης και των έντονων πολιτικών παθών που σημάδεψαν τη φετινή αναμέτρηση ήταν το γεγονός ότι μέχρι χθες είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα με τη διαδικασία της πρώιμης ψήφου πάνω από 94 εκατ. Αμερικανοί, δηλαδή το 40% του εκλογικού σώματος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στον Δημοκρατικό υποψήφιο προβάδισμα 6,5 έως οκτώ μονάδων σε πανεθνική κλίμακα, με τάση μείωσης και με την ψαλίδα να κλείνει στις περισσότερες από τις διαφιλονικούμενες πολιτείες που θα κρίνουν τη σύνθεση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, από το οποίο εκλέγεται ο πρόεδρος. Σύμφωνα με αναλυτές, η αναμέτρηση είναι πιθανό να κριθεί στη Φλόριντα και την Πενσιλβάνια, δύο κατεξοχήν αμφιταλαντευόμενες πολιτείες που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει ο Τραμπ αν δεν θέλει να γίνει ο δεύτερος πρόεδρος μετά τον Τζορτζ Μπους (τον πατέρα) που δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία. Ολοκληρώνοντας τη φρενήρη προεκλογική εκστρατεία της τελευταίας εβδομάδας, ο Τραμπ πραγματοποίησε χθες πέντε συγκεντρώσεις σε τέσσερις διαφορετικές πολιτείες που είχε κερδίσει το 2016 απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, αλλά κινδυνεύει να τις χάσει σήμερα απέναντι στον Μπάιντεν (Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν). Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Δευτέρας στη βιομηχανική πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους συνδικαλισμένους εργάτες και στην αφροαμερικανική κοινότητα. Στη συνέχεια, επρόκειτο να περιοδεύσει στο Οχάιο, μία άλλη διαφιλονικούμενη πολιτεία στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο απερχόμενος πρόεδρος αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά την ακεραιότητα των φετινών εκλογών και προϊδέασε για το ενδεχόμενο δικαστικής αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων από τους Ρεπουμπλικανούς. Αιχμή των επικρίσεών του ήταν η επιστολική ψήφος αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων πολιτειών, όπως η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, να παρατείνουν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και μετά την ημέρα της ψηφοφορίας. 

Στο στόχαστρο του προέδρου βρέθηκε και ο λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αντονι Φάουτσι. Με συνέντευξή του στην Washington Post, ο επιστήμονας υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν «παίρνει την υπόθεση (της COVID-19) στα σοβαρά, από υγειονομικής σκοπιάς», ενώ «ο Τραμπ έχει άλλη οπτική, εκείνη της οικονομίας και άρσης των περιοριστικών μέτρων». Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Φάουτσι ότι «παίζει πολιτικά παιχνίδια» και ο Τραμπ, μιλώντας σε οπαδούς του, στη Φλόριντα, άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται να τον απολύσει, εάν επανεκλεγεί.

Ενδεικτικό της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα κτίρια στα οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν τον Λευκό Οίκο ενισχύθηκαν στις προσόψεις τους με προστατευτικές σανίδες, εν αναμονή επεισοδίων. Οι Αρχές της Ουάσιγκτον θα επεκτείνουν την περίμετρο ασφαλείας του Λευκού Οίκου κατά αρκετά τετράγωνα, ενόψει ενδεχόμενων ταραχών σε περίπτωση αμφισβητούμενου αποτελέσματος. Εξάλλου, το FBI διερευνά την εκφοβιστική περικύκλωση λεωφορείου της καμπάνιας Μπάιντεν από ημιφορτηγά και SUV οπαδών του Τραμπ στο Τέξας. Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή και η αντίδραση του προέδρου ήταν να ανεβάσει το σχετικό βίντεο στο Twitter με το μήνυμά του: Αγαπώ το Τέξας.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr