Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε για τις εκκενώσεις από το Αφγανιστάν

Την παραίτησή της υπέβαλε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Σίγκριντ Κάαγκ, αφού η κάτω Βουλή ψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της κατά τις πρόσφατες εκκενώσεις από το Αφγανιστάν.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα έκριναν ότι η Κάαγκ φέρει ευθύνη για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν και επειδή δεν προετοίμασε την ασφαλή φυγή των χιλιάδων Αφγανών που δικαιούνται άσυλο στην Ολλανδία.

Μετά την ψήφιση της πρότασης η Κάαγκ είπε αμέσως ότι θα υποβάλει την παραίτησή της, λέγοντας ότι το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει «ότι το υπουργικό συμβούλιο ενήργησε ανεύθυνα». «Δεν μπορώ παρά να δεχτώ τις συνέπειες αυτής της κρίσης ως υπουργός με την τελική ευθύνη», πρόσθεσε.

Ολλανδικά στρατιωτικά αεροσκάφη απομάκρυναν περίπου 2.100 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μεταφέροντάς τους σε γειτονικές χώρες, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Όμως εκατοντάδες Ολλανδοί πολίτες –πολλοί αφγανικής καταγωγής– και άγνωστος αριθμός Αφγανών που είχαν εργαστεί για την ολλανδική στρατιωτική αποστολή, για μέσα ενημέρωσης ή για μη κυβερνητικές οργανώσεις, έμειναν πίσω καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Η Κάαγκ ήταν υπουργός της προσωρινής ολλανδικής κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις γενικές εκλογές του Μαρτίου. Ήταν ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο στο διάστημα 2015-17 και προηγουμένως είχε αναλάβει επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που επέβλεψε την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr