Η Μαδρίτη είδε την… πιο άσπρη μέρα μετά το 1971 και οι κάτοικοι το καταχάρηκαν – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

H κεντρική Ισπανία πλήττεται από τη χειρότερη χιονόπτωση τα τελευταία 50 χρόνια. Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου από την Μαδρίτη είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές.

Τα πάντα έχουν καλυφθεί με χιόνι, η Ισπανία μετρά ήδη τέσσερις νεκρούς, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί ακόμα και στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Οι κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας, δεν έχασαν το κέφι και το κουράγιο τους, βγαίνοντας στους δρόμους, για να παίξουν χιονοπόλεμο.

Η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μείνουν σπίτια τους και να μην βγαίνουν έξω από αυτά, αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.

Κάποιοι δεν υπάκουσαν και βγήκαν έξω στους δρόμους για να απολαύσουν και να παίξουν με το χιόνι.

Κάτι όμως που προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας και είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει χιονοπόλεμος και κυνηγητό στους παγωμένους δρόμους.

Τρεις οι νεκροί από τη χιονοθύελλα

Στους τρεις ανέρχονται οι νεκροί από την πρωτοφανή χιονοθύελλα που πλήττει την Ισπανία και κυρίως τη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μολονότι οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο αριθμός των συμβάντων είναι σχετικά περιορισμένος, θρηνούμε τον θάνατο τριών ανθρώπων», είπε ο υπουργός Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η κακοκαιρία αυτή είναι η χειρότερη που έχει πλήξει την Ισπανία από το 1971. Πέντε περιφέρειες έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, οι οδικοί άξονες έχουν κλείσει, όπως και το διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας. Ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια των τρένων από και προς την πρωτεύουσα, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται στις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Όλα τα σχολεία της Μαδρίτης θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι αρχές έστειλαν οχηματοπομπές με εμβόλια και τρόφιμα αφού η χιονοθύελλα παρέλυσε την κυκλοφορία σε δρόμους

Η ισπανική κυβέρνηση θα στείλει σήμερα οχηματοπομπές που θα μεταφέρουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 και τρόφιμα σε περιοχές που έχουν αποκλεισθεί από την καταιγίδα Φιλομένα, η οποία προκάλεσε τις σφοδρότερες εδώ και δεκαετίες χιονοπτώσεις σε όλη την κεντρική Ισπανία και στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

Στην περιοχή της Μαδρίτης, οι διασώστες διέσωσαν 1.500 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν παγιδευθεί μέσα σε αυτοκίνητα. Οι αρχές είχαν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους εξαιτίας των κινδύνων να σημειωθούν ατυχήματα και να αυξηθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει ανακοινώσει προγνώσεις για επικίνδυνες συνθήκες τις επόμενες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να πέσουν μέχρι τους 10 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν την ερχόμενη εβδομάδα και την προοπτική το χιόνι να μετατραπεί σε πάγο και να πέσουν δένδρα που έχουν υποστεί ζημιές.

Το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης παρέμεινε κλειστό και η εταιρεία που το διαχειρίζεται ανακοίνωσε πως δεν θα ανοίξει και πάλι πριν από σήμερα το απόγευμα το νωρίτερο, οπότε οι πτήσεις σταδιακά θα επαναληφθούν.

Δρόμοι συνολικού μήκους περίπου 20.000 χιλιομέτρων έχουν πληγεί από την κακοκαιρία σε όλη την κεντρική Ισπανία και η κυβέρνηση θα στείλει οχηματοπομπές που θα μεταφέρουν το εμβόλιο και τρόφιμα σ’ αυτούς που τα χρειάζονται, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ο υπουργός Μεταφοράν Χοσέ Λουίς Αμπάλος.

Μια 36χρονη γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο χθες στη Μαδρίτη, αφού δεν κατέστη δυνατό να φθάσει στο νοσοκομείο εξαιτίας της χιονόπτωσης.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα πνίγηκαν μέσα σε αυτοκίνητο αφού ποταμός ξεχείλισε κοντά στη Μάλαγα στη νότια Ισπανία, ενώ δύο άστεγοι πέθαναν από το ψύχος στη Μαδρίτη και την Καλαταγιούντ, στα ανατολικά, έκαναν γνωστό αξιωματούχοι.

Η Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία (AEMET) ανακοίνωσε πως χθες έπεσαν στη Μαδρίτη 20-30 εκατοστά χιονιού, η μεγαλύτερη ποσότητα από το 1971.Πηγή άρθρου: www.newsbeast.gr