Η Λιθουανία ετοιμάζει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων στη Λιθουανία

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Με την αιτιολογία ότι η Λευκορωσία στέλνει παράτυπους μετανάστες στο έδαφός της και κατά συνέπεια την Ε.Ε., η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα χτίσει τείχος στα σύνορά της. Επίσης, θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών.

Η Λευκορωσία, αντιδρώντας στην απόφαση της Ε.Ε. να της επιβάλει κυρώσεις μετά την παράνομη υποχρεωτική προσγείωση στο έδαφός της αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη αντιφρονούντος δημοσιογράφου, αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της προς τη Λιθουανία, χώρα μέλος, επιτρέποντας στους μετανάστες να εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Λιθουανία, εκατοντάδες μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα τις τελευταίες ημέρες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από την Τουρκία. Το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Λευκορωσίας για να δώσει εξηγήσεις και να ζητήσει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών στο έδαφός της.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκρίντα Σιμονάιτε, είπε ότι η χώρα του προσφέρει δωρεάν πτήσεις στους μετανάστες  για να επιστρέψουν στο Μινσκ, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς διέθετε έγγραφα που του είχαν χορηγηθεί από τη Λευκορωσία.

Όπως είπε, «υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις για παράδειγμα από τη Βαγδάτη στο Μινσκ, και μετά ταξιδιωτικά γραφεία τόσο στη Λευκορωσία όσο και σε άλλες χώρες που δήθεν στέλνουν “τουρίστες” στο Μινσκ». Επίσης, πρόσθεσε ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες πτήσεις γίνονται από τη Βαγδάτη και από αεροδρόμια της Τουρκίας.

Η Λιθουανή πρωθυπουργός παρουσίασε και έγγραφα που δείχνουν ότι το Μινσκ έβγαλε βίζα για τρεις τουλάχιστον Ιρακινούς πολίτες, ενώ τουλάχιστον ένας Ιρακινός έφτασε στο Βίλνιους μέσω Τουρκίας με λευκορωσική πτήση από την Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι στιγμής, ούτε η Λευκορωσία ούτε η Τουρκία έχουν αντιδράσει στις καταγγελίες. Ωστόσο ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την Άγκυρα. «Πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αερογραμμές γνωρίζουν την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων, συνεπώς θα τους εντοπίσουμε και θα ζητήσουμε από τις χώρες προέλευσης να τους δεχθούν πίσω».

Η πρωθυπουργός Σιμονάιτε από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η Λιθουανία θα λάβει μέτρα για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή τείχους στα σύνορα και στρατοπέδου για όσους εισέρχονται.

«Θα είναι ένα φυσικό εμπόδια ανάμεσα στη Λιθουανία και τη Λευκορωσία», είπε, που θα λειτουργεί «αποτρεπτικά». Επίσης, ως χώρα μέλος της ζώνης Σένγκεν, θα κάνει ελέγχους στα σύνορά της ώστε να μην φεύγουν οι μετανάστες προς άλλες χώρες της Ε.Ε.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr