Η Λευκορωσία απαγόρευσε σε πολίτες της τα ταξίδια στο εξωτερικό

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Επιτείνεται η κρίση στη Λευκορωσία ως συνέπεια της πίεσης που υφίσταται μετά και τα τελευταία γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς. Όπως ανακοινώθηκε, απαγορεύονται προσωρινά τα ταξίδια των Λευκορώσων πολιτών στο εξωτερικό, ακόμη και όσων έχουν άδεια μόνιμης παραμονής σε χώρες του εξωτερικού. Την ίδια ώρα, μέλος της αντιπολίτευσης έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στο δικαστήριο.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Επιτροπή Ελέγχου των Συνόρων της Λευκορωσίας, αυστηροποιούνται οι κανόνες εξόδου από τη χώρα, αλλά το μέτρο της απαγόρευσης είναι προσωρινό, ωστόσο φαίνεται ότι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τις τελευταίες εκλογές και την κρατική καταστολή κάνει πολλούς πολίτες να θέλουν να φύγουν.

Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι έχει λάβει «πολλά αιτήματα εξόδου από τη Λευκορωσία από άτομα που έχουν επίσης ζητήσει άδεια παραμονής σε χώρες του εξωτερικού». Μόνη εξαίρεση στο μέτρο, κρατικοί αξιωματούχοι και εργαζόμενοι στις μεταφορές.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, Βαλέρι Κοβαλέσκι, να δηλώνει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο «προχωρά σε σοβαρό περιορισμό του δικαιώματος των πολιτών της χώρας να ταξιδεύουν, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι λόγοι (όπως η διαμονή στο εξωτερικό) δεν επαρκούν για να μπορούν να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία».

Όπως τόνισε η απαγόρευση παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας και «είναι κατάφωρη παραβίαση του νόμου».

Απόπειρα αυτοκτονίας

Στο μεταξύ, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Vesna» κατήγγειλε ότι ακτιβιστής της αντιπολίτευσης έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στο δικαστήριο, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο.

Πρόκειται για τον Στεπάν Λατίποφ, κάτοικο του Μινσκ, ο οποίος κατήγγειλε ότι υπέστη εκβιασμό για να δηλώσει ένοχος στο κατηγορητήριο που του αποδίδεται.

Λίγο πριν αποπειραθεί να αφαιρέσει τη ζωή του με μαχαίρι, ο Λατίποφ είπε: «Η αστυνομία μου είπε ότι αν δεν παραδεχθώ την ενοχή μου θα διωχθούν ποινικά οι οικείοι και οι γείτονες μου». Ο Λατίποφ τώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και σύμφωνα με την οργάνωση «Vesna» θα μπει σε τεχνητό κώμα.

Ο Λατίποφ είχε συλληφθεί στην αυλή του σπιτιού του, όταν επιχείρησε να εμποδίσει τις τοπικές αρχές να σβήσουν βάφοντας με χρώμα την «τοιχογραφία με τους ντιτζέις των Αλλαγών» όπως αποκαλούσαν τους ηχολήπτες οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι σε μια επίσημη εκδήλωση έβαλαν το τραγούδι «Αλλαγές» του γνωστού Ρώσου ροκ τραγουδιστή Βίκτορ Τσόι.

Ο Λατίποφ επαγγελματικά ασχολείται με την ίαση των ασθενειών των δένδρων. Κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρήκαν διάφορες χημικές ουσίες, τις οποίες η κρατική τηλεόραση παρουσίασε ως ουσίες που θα τις χρησιμοποιούσε για να δηλητηριάσει τους αστυνομικούς.

Παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη με βάση τρία άρθρα του ποινικού Κώδικα, για ιδιαίτερα μεγάλη απάτη, για ωμή παραβίαση της δημόσιας τάξης και για απείθεια ενώπιον της αρχής.

Στη Λευκορωσία η έρευνα και για τη σύντροφο του Προτασέβιτς

Παρά το γεγονός ότι η σύντροφος του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη μαζί του, είναι Ρωσίδα, η έρευνα εις βάρος της θα διεξαχθεί στη Λευκορωσία. Αυτό δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η έρευνα και για τους δύο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία», είπε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας. Ο Λευκορώσος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ρωσίδα Σαπέγκα θα έχει πλήρη πρόσβαση στο ρωσικό προξενείο, αλλά η απόφασή του είναι αμετάκλητη.

«Το είπα αυτό στον πρόεδρο της Ρωσίας. Η έρευνα θα γίνει εδώ, αλλά τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την πρόσβαση στο προξενείο».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr