Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ

Η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος είναι εξαιρετικά δυσοίωνη για το άμεσο μέλλον του πλανήτη, καθώς δείχνει τον ραγδαίο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα και της θάλασσας, της στάθμης των ωκεανών και των ακραίων φυσικών φαινομένων ● Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015, ανεπαρκής εξαρχής, εφαρμόζεται ελλιπώς και δεν αποφέρει αποτελέσματα και έτσι η φετινή συνεδρίαση στη Γλασκόβη είναι εξαιρετικά κρίσιμη για ουσιαστικά μέτρα.

Οχι ότι δεν το ξέραμε, άλλωστε αυτές τις μέρες αρκεί να βγεις από το σπίτι σου ή να ανοίξεις την τηλεόραση για να σου φύγει κάθε αμφιβολία γύρω από το αν υφίσταται ή όχι η υπερθέρμανση του πλανήτη και τι τρομακτικές επιπτώσεις έχει ήδη η κάψα αυτή στη φλεγόμενη καθημερινότητά μας. Ακόμη κι έτσι όμως, τα πρώτα συμπεράσματα που διέρρευσαν χτες από τη νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ, την πρώτη ύστερα από επτά χρόνια, δείχνουν ότι παρά τα υποτυπώδη μέτρα μείωσης των καυσαερίων και τις μεγαλόστομες συμφωνίες για ταχύτερη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη επιταχύνεται ραγδαία και η κατάσταση είναι σαφώς απειλητικότερη απ’ ό,τι ώς τώρα νομίζαμε.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή του ΟΗΕ που αποτελείται από χιλιάδες ειδικούς επιστήμονες τονίζει πως η -«ασυζητητί ανθρωπογενής», για να μην ξεχνιόμαστε- άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου (σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή) γύρω στο 2030, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα κύματα ακραίου καύσωνα, που έπλητταν παλιότερα μια περιοχή μία φορά κάθε 50 χρόνια, αναμένεται τώρα να συμβαίνουν μία φορά τη δεκαετία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ οι νεροποντές και οι πλημμύρες έχουν ήδη γίνει συχνότερες.

Στην έκθεση, που υιοθετήθηκε από 195 χώρες και αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες, θεωρείται πλέον βέβαιο πως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα συνεχιστεί πολύ πέραν του ορίου του ενάμιση βαθμού -που είναι ένα από τα όρια-κλειδιά της Συμφωνίας του Παρισιού- ακόμη κι αν ο κόσμος κατόρθωνε με κάποιο μαγικό τρόπο και εκμηδένιζε τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά ακόμη κι αν έμενε η άνοδος στον +1,5 βαθμό Κελσίου, αυτό θα ήταν αρκετό ώστε οι καύσωνες, οι πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα να αυξηθούν με «άνευ προηγουμένου» τρόπο σε όρους έκτασης, συχνότητας, εποχών του έτους και πληττόμενων ζωνών, όπως προειδοποιεί η Διακυβερνητική.

Ορισμένες συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας είναι σε κάθε περίπτωση «μη αναστρέψιμες», επιμένουν οι συντάκτες της έκθεσης. Με το λιώσιμο των πάγων των πόλων, η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει για «αιώνες, ακόμη και χιλιετίες». Η θάλασσα, η στάθμη της οποίας έχει ήδη αυξηθεί κατά 20 εκατοστά από το 1900, θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω κατά περίπου 50 εκατοστά μέχρι το 2100, ακόμη και με +2 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί εδώ ότι η τελευταία έκθεσή της δημοσιεύτηκε το 2014: έκτοτε έχουν μεσολαβήσει τα τρία θερμότερα έτη από την αρχή των μετρήσεων (2016, 2019, 2020), ενώ η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί περίπου κατά 1,1 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ολα τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς τη Γλασκόβη, όπου τον Νοέμβριο θα συνεδριάσουν οι ηγέτες ολόκληρου του κόσμου στο πλαίσιο της διάσκεψης «COP-26». Μάλιστα αρκετές μεγάλες δυτικές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, η βρετανική και η αμερικανική, έσπευσαν χτες να εκδώσουν ανακοινώσεις με τις οποίες επαναλαμβάνουν τα γνωστά ευχολόγια περί διεθνούς συνεργασίας για τη διάσωση του πλανήτη.

Αλλά τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά: ενώ με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού θα έπρεπε να μειώσουμε τις εκπομπές του CO2 κατά το ήμισυ μέχρι το 2030 για να παραμείνουμε στον +1,5 βαθμό Κελσίου, στην πραγματικότητα μόνον οι μισές από τις συμβεβλημένες κυβερνήσεις έχουν αναθεωρήσει τις δεσμεύσεις τους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η προηγούμενη σειρά δεσμεύσεων, που είχαν αναληφθεί μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, θα οδηγούσαν σ’ έναν κόσμο με +3 βαθμούς Κελσίου, εφόσον γίνονταν σεβαστές, όμως με τον σημερινό ρυθμό ο κόσμος οδεύει ολοταχώς προς τους +4 ή τους +5 βαθμούς Κελσίου!

Με άλλα λόγια η περιβόητη συμφωνία, από την οποία ως γνωστόν είχε αποχωρήσει μονομερώς ο Τραμπ και που εξακολουθεί να υπονομεύεται φανερά ή κρυφά από μια σειρά από άλλα μεγάλα βιομηχανικά κράτη, που κατά τα άλλα την έχουν υπογράψει, έχει ήδη αποτύχει στην πράξη και πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολύ τολμηρότερη παγκόσμια συνθήκη.

Παρ’ όλο που η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί προς το παρόν μόνο κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, ο κόσμος βλέπει με τα μάτια του τις δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε την υδρόγειο από τη συνήθως παγωμένη και «άκαυστη» Σιβηρία (όπου έχουν καεί ήδη πάνω από 50 εκατομμύρια στρέμματα, με τους καπνούς να έχουν φτάσει ώς τον βόρειο Πόλο!) μέχρι την Καλιφόρνια και από την Εύβοια και τη Σικελία ως τη μακρινή Μαδαγασκάρη. Αλλά μήπως και η τεχνολογικά προηγμένη Βόρεια Ευρώπη δεν πνίγηκε φέτος το καλοκαίρι από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες, τις μεγαλύτερες εδώ και έναν αιώνα, με εκατοντάδες νεκρούς;

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr