Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει προς το παρόν τους Ταλιμπάν – Απρόσμενη στήριξη από Αφγανές

Οι Ταλιμπάν ψεύδονται και η Γαλλία δεν θα έχει οποιαδήποτε σχέση με τη νεοσύστατη κυβέρνηση τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν αργά χθες, λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για το Κατάρ, όπου θα έχει συζητήσεις για μελλοντικές απομακρύνσεις ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

«Είπαν ότι θα επιτρέψουν σε ορισμένους ξένους και Αφγανούς να φύγουν ελεύθερα και (μίλησαν) για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, αλλά λένε ψέματα», είπε ο Λε Ντριάν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV 5.

«Η Γαλλία αρνείται να αναγνωρίσει ή να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτήν την κυβέρνηση. Θέλουμε να δούμε ενέργειες από τους Ταλιμπάν και θα χρειαστούν κάποια οικονομική ανάσα και διεθνείς σχέσεις. Από αυτούς εξαρτάται», συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

Jens Schlueter/Pool Photo via AP

Το Παρίσι απεγκλώβισε από το Αφγανιστάν σχεδόν 3.000 ανθρώπους και είχε τεχνικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να καταστεί εφικτή η επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος θα φτάσει αργότερα σήμερα Κυριακή στην Ντόχα, τόνισε ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν μερικοί Γάλλοι υπήκοοι και μερικές εκατοντάδες Αφγανοί που έχουν δεσμούς με τη Γαλλία.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να εδραιώνουν την εξουσία τους στο Αφγανιστάν με κινήσεις προς μια εξομάλυνση της οικονομίας, με την αναμενόμενη επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων στην Καμπούλ, 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του ισλαμιστικού κινήματος.

Ένα βήμα προς αυτή την οικονομική εξομάλυνση έγινε χθες, με την ανακοίνωση της πακιστανικής εθνικής εταιρείας PIA για την επανέναρξη τη Δευτέρα των εμπορικών της πτήσεων από το Ισλαμαμπάντ προς την Καμπούλ, οι οποίες διακόπηκαν λίγο μετά τις 15 Αυγούστου.

«Σε αυτό το στάδιο, έχουμε λάβει 73 αιτήματα» από ενδιαφερόμενους επιβάτες, «κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της πακιστανικής εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει πολλά αιτήματα από ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημοσιογράφους που επιθυμούν να πάνε στην Καμπούλ.

Μια πρώτη διεθνής, μη εμπορική πτήση απομάκρυνσης πολιτών απογειώθηκε από την Καμπούλ με προορισμό το Κατάρ την Πέμπτη και ακολούθησε άλλη μία την Παρασκευή με 158 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Γερμανών, Καναδών, Γάλλων, Ολλανδών υπηκόων και άλλων, όπως Βέλγων και Μαυρικιανών.

Στήριξη στο καθεστώς

Πάνω από τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα να αποκαλύπτουν τα χαρτιά τους, κυρίως με την παρουσίαση της νέας τους κυβέρνηση, με επικεφαλής σκληροπυρηνικούς φυλάρχους της πρώτης τους διακυβέρνησης (1996-2001). Αυτή η προσωρινή, όπως την χαρακτήρισαν οι Ταλιμπάν, κυβέρνηση συγκροτείται αποκλειστικά από μέλη του ισλαμιστικού κινήματος, χωρίς την παρουσία γυναικών.

Μαθήτριες σε σχολείο στην Καμπούλ

AP Photo/Felipe Dana

Σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, οι ισλαμιστές δείχνουν να έχουν κάνει βήματα μπροστά, όπως το να επιτρέψουν σε γυναίκες να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Αλλά έχουν θέσει αυστηρούς κανόνες για αυτό.

Το νέο καθεστώς έχει επίσης αφήσει εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ και γενικότερα να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Αυτά τα μέτρα έχουν προκαλέσει την ανησυχία ενός μέρους του πληθυσμού και της διεθνούς κοινότητας που θυμούνται τη βαναυσότητα του καθεστώτος των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990.

Πολλές διαδηλώσεις γυναικών, οι οποίες απαιτούν ιδίως το δικαίωμα να εργαστούν εκτός σπιτιού, και από αντιπάλους του καθεστώτος πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι Ταλιμπάν διέλυσαν τις διαδηλώσεις αυτές, ορισμένες φορές βίαια.

Από την άλλη πλευρά, το ισλαμιστικό μαχητικό κίνημα έλαβε χθες την υποστήριξη περίπου 300 γυναικών, πλήρως καλυμμένων, που συγκεντρώθηκαν σε ένα πανεπιστήμιο στην Καμπούλ.

Οι εικόνες ήταν παραστατικές: ένα αμφιθέατρο γεμάτο γυναίκες, οι περισσότερες φορώντας μαύρο νικάμπ να κυματίζουν τις λευκές σημαίες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν (καθεστώς των Ταλιμπάν), ακούγοντας ομιλητές που είχαν έρθει να υπερασπιστούν τα μέτρα του νέου καθεστώτος.

Οι τελευταίοι, ανεβαίνοντας ο ένας μετά τον άλλον στο βήμα των ομιλητών, επέκριναν τις γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες στη χώρα για να απαιτήσουν το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

«Εκείνες που δεν φοράνε χιτζάμπ βλάπτουν όλες εμάς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η φοιτήτρια Σαμπάνα Ομάρι.

Μια άλλη ομιλήτρια η Σομάϊγια, είπε ότι τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο από τότε που επέστρεψαν οι Ταλιμπάν στην εξουσία: «Οι γυναίκες θα είναι ασφαλείς. Στηρίζουμε την κυβέρνησή μας με όλη μας τη δύναμη».

Την Παρασκευή, η Unesco προειδοποίησε ενάντια στους κινδύνους μιας «καταστροφής γενεών» στην εκπαίδευση στο Αφγανιστάν που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της χώρας «για χρόνια», τονίζοντας πως η «τεράστια» πρόοδος που σημειώθηκε μετά το 2001 βρίσκεται «σε κίνδυνο» από τους Ταλιμπάν.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr