Η Δύση κατηγορεί την Κίνα για χακάρισμα της Microsoft

AP Photo Ted S. Warren, File

Η Βρετανία ακολούθησε σήμερα τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη διατύπωση κατηγοριών κατά της Κίνας σχετικά με μια μεγάλη υπόθεση υποκλοπής σε περίπου 250.000 servers του Microsoft Exchange σε όλο τον κόσμο, που επηρέασε τουλάχιστον 30.000 οργανισμούς παγκοσμίως.

Πρώτη η Ε.Ε. εξέδωσε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι η επίθεση προέρχεται «από την Κίνα», ενώ η Βρετανία ανέφερε πως υπεύθυνοι ήταν παράγοντες που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ραμπ,  σχολίασε σε σημερινή του ανακοίνωση ότι η κυβερνο-επίθεση ισοδυναμεί με «απερίσκεπτη αλλά οικεία συμπεριφορά». Ο Ραμπ κάλεσε το Πεκίνο να «τερματίσει αυτό το συστηματικό σαμποτάζ στον κυβερνοχώρο» και είπε ότι «μπορεί να περιμένει να λογοδοτήσει εάν δεν το κάνει».

Στις αρχές Μαρτίου, η Microsoft κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα στο Exchange αφού ανακάλυψε ότι οι χάκερ κλέβουν επικοινωνίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από συστήματα στο Διαδίκτυο που εκτελούν το επιχειρηματικό της λογισμικό.

Εκείνη την εποχή η Microsoft είπε ότι η πειρατεία έγινε από μια κινεζική ομάδα που ονομάζεται Hafnium, αλλά δεν είπε εάν πίστευε ότι το κινέζικο κράτος ήταν πίσω από αυτό.

Η σημερινή ανακοίνωση από το Λονδίνο σηματοδοτεί μια επίσημη επίρριψη ευθύνης στο Πεκίνο από τη Δύση. Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνο-Ασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) είπε ότι «ήταν πολύ πιθανό ότι η ομάδα Hafnium να συνδέεται με το κινεζικό κράτος».

Πιστεύεται ότι η ομάδα υποστηρίζεται και διευθύνεται από το πανίσχυρο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (MSS) και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου της κατευθυνόμενης δραστηριότητας του υπουργείου που περιλαμβάνει και άλλες ειδικές ομάδες χάκερ.

Περαιτέρω ανακοινώσεις από άλλες χώρες αναμένονται σύντομα, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr