Η Αυστρία προτείνει τη δημιουργία «κέντρων απέλασης» για τους Αφγανούς σε κοντινές χώρες

Η Αυστρία πρότεινε σήμερα τη δημιουργία «κέντρων απέλασης» σε κοντινές χώρες ως εναλλακτική λύση για την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί η ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

 

«Αν οι απελάσεις δεν είναι πλέον δυνατές λόγω των περιορισμών που μας επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εναλλακτικές πρέπει να εξεταστούν», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ σε κοινή δήλωση με τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

 

«Κέντρα απέλασης στην περιοχή γύρω από το Αφγανιστάν θα ήταν μία πιθανότητα. Αυτό απαιτεί την ισχύ και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα το προτείνω στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών», πρόσθεσε ο Νέχαμερ, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών μεθαύριο Τετάρτη.

 

Ο Νέχαμερ και ο Σάλενμπεργκ πρότειναν επίσης η συνάντηση να διευρυνθεί προκειμένου να συμπεριλάβει υπουργούς Εξωτερικών για τον συντονισμό της πολιτικής για το Αφγανιστάν. Λίγο μετά, ωστόσο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συγκάλεσε συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για αύριο Τρίτη.

 

Οι συντηρητικοί του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς έχουν καταστήσει τη σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό κεντρικό σημείο της ατζέντας τους και έχουν κερδίσει όλες τις βουλευτικές εκλογές μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016, κατά την οποία η μικρή χώρα πήρε αιτούντες άσυλο που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της.

 

Η Αυστρία ήταν ένα από τα έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα να μην σταματήσει την απέλαση Αφγανών αιτούντων άσυλο, οι αιτήσεις των οποίων έχουν απορριφθεί, παρά την προέλαση των Ταλιμπάν.

 

Από τότε, τρεις από τις έξι, η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, άλλαξαν θέση.

 

Οι συντηρητικοί του Κουρτς κυβερνούν σε συνασπισμό με τους αριστερούς Πράσινους, πολλοί από τους οποίους εναντιώνονται στη συνέχιση των απελάσεων Αφγανών.

 

Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων κατηγορεί τους συντηρητικούς για ψεύτικη αποφασιστικότητα, λέγοντας πως η Αυστρία δεν έχει απελάσει κανέναν Αφγανό τους τελευταίους δύο μήνες.

 

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου: www.lifo.gr