Η αμφιλεγόμενη Σταυροφορία του Μακρόν απέναντι στο ‘ακραίο Ισλάμ’ – Κόσμος

Μία εβδομάδα μετά τη φρικιαστική δολοφονία του καθηγητή Samuel Paty, πολλοί στη Γαλλία υπερασπίστηκαν με θέρμη και δικαιολογημένη οργή, τις κοσμικές αξίες της χώρας. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως η καταστολή, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο εξτρεμισμό.

Η δολοφονία του Paty έρχεται σαν ένα deja vu, πέντε χρόνια μετά τη σφαγή στο Charlie Hebdo. Άλλωστε, ο αποκεφαλισμός συνδέεται με τα σκίτσα του περιοδικού. Τα ίδια σκίτσα πυροδότησαν και ακόμη μία επίθεση στο Παρίσι τον περασμένο μήνα. Η Γαλλία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά σε ένα ακόμη δίλημμα, με τον πρόεδρο Μακρόν να διατείνεται πως θα “τελειώσει” τον φονταμενταλισμό, την ώρα που πολλοί Γάλλοι μουσουλμάνοι αισθάνονται αδικημένοι από την εκστρατεία του προέδρου της χώρας τους.

Ο Μακρόν επιλέγει τον δρόμο του πολέμου απέναντι στο “ριζοσπαστικό Ισλάμ”, με τους διαφωνούντες να αναφέρουν πως θα έπρεπε να παρέχει έναν ουδέτερο χώρο για την τήξη των θρησκευτικών πεποιθήσεων της χώρας, αντί να προβαίνει σε “σταυροφορίες” με επικοινωνιακές καμπάνιες και μεγαλοστομίες. Η Γαλλία άλλωστε διέπεται από τον νόμο περί διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, ο οποίος κατοχυρώνεται από το 1905.

Το λεγόμενο “laïcité”, ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, όπου το Κράτος δεν ασκεί καμία θρησκευτική εξουσία πάνω στην Εκκλησία και οι Εκκλησίες δεν έχουν καμία πολιτική εξουσία, αποτελεί θεμέλιο λίθο του σύγχρονου γαλλικού κράτους.

Επισήμως, οι γαλλικές αρχές δε θεωρούν επικίνδυνο το “παραδοσιακό Ισλάμ” έναντι των γαλλικών αξιών. Πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε για το συντηρητικό Ισλάμ, χρησιμοποιώντας τον όρο “separatism”, που θα μπορούσε να αποδοθεί ως “αυτονομισμός” ή εν γένει ως μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης των κοινωνικών αξιών.

Στον διαρκή αγώνα της απέναντι στον θρησκευτικό φανατισμό και την υπεράσπιση του κοσμικού κράτους, οι γαλλικές κυβερνήσεις έχουν καθιερώσει απαγορεύσεις θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσια σχολεία και χώρους εργασίας, ενώ πρόσφατα απαγορεύθηκε το burkini. Σταδιακά, όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, το “laïcité” έχει γίνει μια θρησκεία από μόνο του, οξύνοντας τελικά τις αντιθέσεις, αντί να τις αμβλύνει.

Ο Μακρόν επιδόθηκε σε επιδρομές ενάντια σε ύποπτα ισλαμιστικά δίκτυα, έκλεισε τζαμί στο Παρίσι, και δεσμεύθηκε πως θα απελάσει πολίτες που συνδέονται με “ριζοσπαστικά δίκτυα”. Σκοπεύει επίσης να περάσει νομοθεσία μέσα στον Δεκέμβριο εναντίον του “ισλαμικού εξτρεμισμού”.

Την ίδια ώρα, το κόμμα της Λεπέν εκτιμά πως ο Μακρόν δεν έχει κάνει αρκετά για τον περιορισμό του Ισλάμ. Η ίδια η Λεπέν είναι η κορυφαία αντίπαλος του Μακρόν για τις εκλογές του Απριλίου του 2022 και προσπαθεί να καρπωθεί τα οφέλη από δολοφονίες σαν αυτή του Paty, για να ανεβάσει τα νούμερά της δια του λαϊκισμού και των ακροδεξιών γενικεύσεων. Απέναντι σε μια ανερχόμενη Λεπέν (στις δημοσκοπήσεις πάνε χέρι-χέρι), ο Μακρόν υιοθετεί λοιπόν μια ανάλογη ατζέντα.

Φόρος τιμής για τον Samuel Paty