Γυναικοκτονία οδήγησε στην αποπομπή υπουργού στον Ισημερινό

Την πόρτα της εξόδου είδε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού με απόφαση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο για τη γυναικοκτονία της 34χρονης δικηγόρου Μαρία Μπελέν Μπερνάλ νωρίτερα αυτό το μήνα σε αστυνομική ακαδημία. Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες μετά την καθαίρεση της ηγεσίας της αστυνομίας του Ισημερινού, υπό το βάρος των μαζικών φεμινιστικών και αντικατασταλτικών διαδηλώσεων που έχουν συνταράξει τη χώρα με ιαιτήματα την απόδοση δικαιοσύνης και τον τερματισμό των γυναικοκτονιών.

«Ο στρατηγός Πατρίσιο Καρίγιο αφιέρωσε τη ζωή και την πίστη του στο ιδανικό της ασφάλειας της χώρας. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αποφασίστηκε να λάβει τέλος η υπηρεσία του», δήλωσε ο κ. Λάσο σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε «γυναικοκτονία» τον φόνο της Μαρίας Μπελέν Μπερνάλ, η οποία βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη, δέκα μέρες μετά την εξαφάνισή της σε αστυνομική σχολή στην πρωτεύουσα, το Κίτο.

Το πτώμα της 34χρονης δικηγόρου, η οποία στραγγαλίστηκε σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκε στον λόφο Κασιτάγουα, περίπου 5 χιλιόμετρα από την ESP (Escuela Superior de Policía, «Ανώτερη Σχολή της Αστυνομίας»), σε προάστιο του Κίτο, όπου είχε πάει να δει τον σύζυγό της, Χερμάν Κάσερες, αξιωματικό και εκπαιδευτή. Οι αστυνομικές έρευνες τον τοποθετούν στο επίκεντρο της γυναικοκτονίας ως βασικό ύποπτο αφού έχει τραπεί σε φυγή εδώ και μέρες και καταζητείται.

Πρόκειται για την τελευταία γυναικοκτονία που σημειώνεται φέτος στον Ισημερινό και για πολλούς είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, έχοντας οδηγήσει σε ξέσπασμα της κοινωνικής οργής που συσσωρευόταν όλο αυτό το διάστημα.

Στον Ισημερινό οι δείκτες των εγκλημάτων έμφυλης βίας είναι εξαιρετικά υψηλοί. Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, τουλάχιστον 573 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί μέχρι σήμερα από το 2014, όταν εντάχθηκε στον ποινικό κώδικα ο όρος της γυναικοκτονίας για τη στοιχειοθέτηση κακουργήματος, που προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 26 ετών.

Οι πραγματικοί αριθμοί στην πραγματικότητα όμως ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα επίσημα δεδομένα. Σύμφωνα με το ίδρυμα ALDEA ( «Λατινοαμερικάνικη Ένωση για την Εναλλακτική Ανάπτυξη»), το 2022 μόνο έχουν καταγραφεί 206 γυναικοκτονίες στον Ισημερινό.

Αναφερόμενος στις αποπομπές του υπουργού Εσωτερικών και αστυνομικής ηγεσίας, ο πρόεδρος Λάσο έκανε λόγο για «αποφάσεις που δεν είναι παρά ο πρώτος σταθμός στον μακρύ δρόμο που πρέπει να διανυθεί για να μεταρρυθμιστεί η αστυνομία μας» και να επουλωθούν οι πληγές της χώρας.

Ο Λάσο έδωσε στον νέο αρχηγό της αστυνομίας προθεσμία «μιας εβδομάδας για να φέρει αποτελέσματα», που μεταφράζεται στον εντοπισμό και «τη σύλληψη του Χερμάν Κάσερες»

 

 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr