Guardian: Ο Πούτιν είχε στο «χέρι» τον Τραμπ – Έδωσε εντολή στήριξής του παρότι «διανοητικά ασταθής»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξουσιοδότησε προσωπικά επιχείρηση ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, με στόχο να υποστηριχθεί ο «ψυχικά ασταθής» Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός ήταν ακόμα υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Η αποκάλυψη προκύπτει από έγγραφα που εκτιμάται ότι διέρρευσαν από το Κρεμλίνο και δημοσιεύει ο Guardian, ενώ σε αυτή φαίνεται ότι ο Πούτιν είχε «στο χέρι» με ενοχοποιητικά στοιχεία το μεγιστάνα. 

Η κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2016, με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου, των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και των κορυφαίων  υπουργών της κυβέρνησης.

Συμφώνησαν ότι με ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο θα βοηθούσε στη διασφάλιση των στρατηγικών στόχων της Μόσχας, μεταξύ των οποίων η «κοινωνική αναταραχή» στις ΗΠΑ και η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης του Αμερικανού προέδρου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας διατάχθηκαν να βρουν πρακτικούς τρόπους για να υποστηρίξουν τον Τραμπ, με ένα διάταγμα που φαίνεται να φέρει την υπογραφή του Πούτιν.

Στη συγκεκριμένη περίοδο, ο μεγιστάνας επιχειρηματίας ήταν το φαβορί για το χρίσμα του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Έκθεση που εκπονήθηκε από το τμήμα εμπειρογνωμόνων του Πούτιν συνέστησε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» για να εξασφαλίσει τη νίκη του Τραμπ.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρείται ότι γνώριζαν εδώ και μήνες για αυτά τα έγγραφα και ότι τα εξέτασαν προσεκτικά. Τα ντοκουμέντα πού έφτασαν στα χέρια της βρετανικής εφημερίδας, φαίνεται να αποτελούν μια σοβαρή και εξαιρετικά ασυνήθιστη διαρροή μέσα από το Κρεμλίνο.

Είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να διευκολύνουμε την εκλογή του (Τραμπ) για το θώκο του προέδρου των ΗΠΑ

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα έγγραφα που προσκόμισε ο Guardian, ανέφεραν ότι φαίνονται γνήσια. Περιστασιακές λεπτομέρειες εμφανίζονται ως ακριβείς. Ο συνολικός τόνος και το πνεύμα τους φαίνεται ότι συνάδουν με τη λογική ασφαλείας του Κρεμλίνου.

Στην έκθεση «Νο 32-04 vd» που χαρακτηρίζεται ως απόρρητη, ο Τραμπ αναφέρεται ως ο «πιο υποσχόμενος υποψήφιος» για το καλό του Κρεμλίνου, με τη λέξη στα ρωσικά να είναι «perspektivny».

Υπάρχει ακόμη ένα σύντομο ψυχογράφημα του Τραμπ, ο οποίος περιγράφεται ως «παρορμητικός, διανοητικά ασταθής και ανισόρροπος άνθρωπος που πάσχει από ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας».

Υπάρχει επίσης επιβεβαίωση ότι το Κρεμλίνο διαθέτει «kompromat», δηλαδή αποδεικτικά ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Τραμπ. Τα στοιχεία αυτά, σημειώνεται στο έγγραφο, συλλέχθηκαν από προηγούμενες «μη επίσημες επισκέψεις του Τραμπ στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Γίνεται μάλιστα αναφορά σε «συγκεκριμένα γεγονότα» που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του Τραμπ στη Μόσχα.Τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας καλούνται να βρουν λεπτομέρειες στο παράρτημα 5, στην παράγραφο 5, αναφέρει το έγγραφο, χωρίς να καθίσται σαφές τι αναγράφεται στο παράρτημα.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να διευκολύνουμε την εκλογή του (Τραμπ) για το θώκο του προέδρου των ΗΠΑ», αναφέρει το έγγραφο. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε στην επίτευξη «πολιτικού σεναρίου» που ήθελε να προωθήσει η Ρωσία. Η νίκη του Τραμπ «σίγουρα θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος των ΗΠΑ» και θα προκαλέσει την έκρηξη της μέχρι τότε ελεγχόμενης δυσαρέσκειας, προέβλεπε ο συντάκτης του εγγράφου.

Πάντως, το Κρεμλίνο απάντησε ειρωνικά στην εφημερίδα που επικοινώνησε ζητώντας ένα σχόλιο, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας  τη όλη ιστορία σα «μεγάλη αστυνομική λογοτεχνία».
 

Πηγή: guardian.com

Πηγή άρθρου: www.skai.gr