Γερμανικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες – Η εποχή Μέρκελ τελειώνει

Φωτ. REUTERS/ Wolfgang Rattay

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία για μια αμφίρροπη – όπως όλα δείχνουν – εκλογική αναμέτρηση, καθώς στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται να θέτουν μια ισχυρή πρόκληση στο συντηρητικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ (CDU). 

Η Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά τις εκλογές, κάτι που καθιστά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Φτωχοί αλλά σέξι στην περιοχή Βερολίνο

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στην εκλογική περιφέρεια του Άαχεν όπου βρισκόταν και η Μέρκελ, ο συντηρητικός υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άρμιν Λάσετ δήλωσε ότι μια αριστερή συμμαχία με επικεφαλής το SPD, τους Πράσινους και το σκληρό αριστερό κόμμα Linke θα αποσταθεροποιούσε την Ευρώπη.

«Θέλουν να μας βγάλουν από το ΝΑΤΟ, δεν θέλουν αυτή τη συμμαχία, θέλουν άλλη δημοκρατία», δήλωσε ο Λασκέτ, ο οποίος είναι 60 ετών. «Δεν θέλω η “Linke” να είναι στην επόμενη κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς του SPD και νυν υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια συμμαχία με την Αριστερά αλλά τόνισε ότι η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο, καθώς περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο.

Μικρή η διαφορά – Δύσκολες οι προβλέψεις

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 25% των προθέσεων ψήφου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Όμως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%.

Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009. Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.

Σημειώνεται ότι η Μέρκελ είναι η δεύτερη μακροβιότερη καγκελάριος της χώρας μετά τον Χέλμουτ Κολ.

Διαβουλεύσεις

Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση.

Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό το βράδυ.

Εξάλλου θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι εκλογές σε αριθμούς

  • 60,4 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι που καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες.
  • 31,2 εκατομμύρια: Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες
  • 60,7 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017. Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς από επιπλοκές της COVID-19 έχουν πεθάνει πάνω από 93.000 άνθρωποι.
  • 2,8 εκατομμύρια: Οι νέοι ψηφοφόροι.
  • 9ος : Ο επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949.
  • 1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.
  • 5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ.
  • 6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.
  • 46: Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.
  • 17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.
  • 47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους, το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές.
  • 506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.
  • 598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).
  • 650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.
  • 10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.
  • 299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας. Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.
  • 61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
  • 100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.
  • 26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.
  • 171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
  • 50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ: Από το «go back» στον «γοητευμένο» Τσίπρα

Πηγές: Reuters, AFP, dpa, DW, ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr