Γαλλία: Σκέψεις να τεθεί το Παρίσι σε μέγιστο συναγερμό

Το Παρίσι και τα κοντινά του προάστια μπορεί να τεθούν σε μέγιστο συναγερμό εξαιτίας του κορωνοϊού, από τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η πρωτεύουσα και τα κοντινά της προάστια «ξεπέρασαν και τα τρία όρια που μπορούν να αντιστοιχούν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού» τόνισε ο Βεράν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Εάν αυτό πρόκειται να επιβεβαιωθεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να θέσουμε το Παρίσι και τη ζώνη περιμετρικά του Παρισιού σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού ήδη από τη Δευτέρα» εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί την Κυριακή.

«Μια τέτοια κατάταξη θα προϋποθέτει ότι οι κάτοικοι του Παρισιού και της ζώνης περιμετρικά της πρωτεύουσας θα περιορίσουν προσωρινά αλλά δραστικά τις κοινωνικές επαφές, σε κάθε περίπτωση πιο σημαντικά από αυτό που ήδη έκαναν. Όχι πλέον οικογενειακές γιορτές, όχι πλέον πάρτι, κλείσιμο τελείως των μπαρ» πρόσθεσε.

Ο Βεράν είπε επίσης ότι επιδείνωση σημειώνεται  σε πέντε μητροπόλεις, στη Λιλ, τη Λιόν, τη Γκρενόμπ, την Τουλούζη και την Σεντ-Ετιέν, όπου «η εξέλιξη των τελευταίων ημερών παραμένει πολύ ανησυχητική».

«Αν τα μέτρα (περιορισμού που έχουν ήδη ληφθεί) δεν αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικά, μπορεί να θέσουμε τις πόλεις αυτές σε μέγιστο συναγερμό την προσεχή εβδομάδα» υπογράμμισε.

Σημειώνεταί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έθεσε σε μέγιστο συναγερμό τη Μασσαλία και τη Γουαδελούπη σε μέγιστο συναγερμό, όπου το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινότητες.

 

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr