Γαλλία: «Πάτωσαν» στις περιφερειακές εκλογές Λε Πεν και Μακρόν

Μηδέν εις το πηλίκο για τα δύο κόμματα, που δεν κέρδισαν καμία περιφέρεια. Ρεκόρ αποχής και στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Βαριά ήττα καταγράφει η γαλλική ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, καθώς τα exit poll δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα κερδίσει καμία περιφέρεια. Απογοητευτική επίδοση και για το κόμμα του προέδρου, La Republique En Marche, το οποίο στην πρώτη του συμμετοχή επίσης δεν κατάφερε να νικήσει σε κάποια περιφέρεια.

Κι αν το ηχηρό καμπανάκι για τον πρόεδρο είχε σημάνει από τον πρώτο γύρο, με πέντε από τους δεκατρείς υποψηφίους του κόμματος να μένουν εκτός δεύτερου γύρου, για την γαλλική ακροδεξιά το αποτέλεσμα είναι βαρύ, καθώς δε μπόρεσε να καρπωθεί την ελεύθερη πτώση του LREM. Με βάση τα exit poll, επανεκλέγονται όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι των περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση και αυτές οι εκλογές αποτελούν ηχηρό καμπανάκι για την γαλλική πολιτική σκηνή και για τον ίδιο τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος δεν διανύει και τις καλύτερές του ημέρες στην προεδρία της χώρας.

Χάνει δυναμική η Λε Πεν;

Όλα αυτά τη στιγμή που και αυτή την Κυριακή η αποχή έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ με τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη στις κάλπες. Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κάτω από το 30%, ωστόσο, παραδοσιακά οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν δείχνει ιδιαίτερα «ζεστοί» για τις περιφερειακές εκλογές.

Στο exit poll του Ifop η εκτίμηση είναι πως το ακροδεξιό κόμμα δύσκολα θα ξεπεράσει το 20% σε εθνικό επίπεδο, μένοντας πίσω και από υποψήφιους της παραδοσιακής Δεξιάς και από τον συνασπισμό Πρασίνων και Αριστεράς.

Ο Εθνικός Συναγερμός ηττήθηκε και στην εκλογική περιφέρεια Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής, που ήταν εκείνη που ήλπιζε να κερδίσει ώστε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια της Λε Πεν να διεκδικήσει με αξιώσεις την γαλλική προεδρία το 2022. Ο υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού έρχεται δεύτερος, με ποσοστό 44,2% πίσω από τον Ρενό Μιζελιέ των Ρεπουμπλικάνων που συγκεντρώνει ποσοστό 55,8%. Παρόμοια ποσοστά δίνει στους δύο διεκδικητές και μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Opinionway.

Σε μια άλλη κρίσιμη περιφέρεια, την Ω-ντε-Φρανς (Άνω Γαλλία), τα exit poll δείχνουν άνετη νίκη του συντηρητικού Ξαβιέ Μπερτράν, πιθανού υποψήφιου για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2022.

Εφόσον οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η αποτυχία στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην προσπάθεια της γαλλικής ακροδεξιάς να πάρει προβάδισμα για την προεδρία.

Την ίδια στιγμή, εγείρονται ερωτήματα για το εάν η Μαρίν Λε Πεν έκανε λάθος, αλλάζοντας την στρατηγικής της, μαλακώνοντας ελαφρώς την αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή εικόνα του κόμματός της, προκειμένου να αποκτήσει ερείσματα στην παραδοσιακή δεξιά.

Η ίδια, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ανέφερε «απόψε, δεν θα πάρουμε καμία περιοχή. Υπάρχει βαθιά κρίση στην τοπική δημοκρατία. Η κινητοποίηση είναι το κλειδί για τις επόμενες νίκες».

«Απογοήτευση»

Ο Στάνισλας Γκερινί, υψηλόβαθμος στέλεχος του κόμματος Μακρόν παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για την προεδρία. Το κόμμα του προέδρου, που ιδρύθηκε το 2017, συγκέντρωσε χαμηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα και οι υποψήφιοί του δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν καμία από τις 13 περιφέρειες σήμερα.

Επανεμφάνιση των «παραδοσιακών» κομμάτων;

Τα αποτελέσματα καταγράφουν μια σημαντική επιστροφή παραδοσιακών κομμάτων της Δεξιάς και Κεντροαριστεράς (σε συνεργασία με την Αριστερά και τους Πρασίνους), τα οποία είχαν δεχθεί ισχυρά πλήγματα από την νίκη-έκπληξη του Μακρόν το 2017.

Πολλά στελέχη της δεξιάς εξάλλου, με τον άνεμο της νίκης στο πλευρό τους, εκτιμούν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν.

«Τώρα, όλοι κατάλαβαν ότι οι προεδρικές είναι αγώνας για τρεις», σχολίασε ο Ξαβιέ Μπερτράν, ο νικητής στην περιφέρεια της Άνω Γαλλίας και ήδη υποψήφιος για το 2022.

Πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλίας είναι επίσης η νικήτρια της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, Βαλερί Πεκρές και ο Λοράν Βοκιέ, που κέρδισε στην περιφέρεια Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων.
 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr