FT: ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία θα αναπτύξουν υπερηχητικά όπλα -Ανακοινώσεις από Μπάιντεν, αντιδρούν Ρωσία-Κίνα

Ακόμα και εντός της ημέρας μπορεί να γίνουν οι ανακοινώσεις Μπάιντεν για την αμυντική συνεργασία των τριών χωρών για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θα ανακοινώσει σύντομα κάποια σχέδια για αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας (AUKUS) για τη δημιουργία υπερηχητικών όπλων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Financial Times» («FT»).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αμερικανικός ιστότοπος επικαλείται τρεις πηγές και σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα ενδέχεται να στρέφεται κατά της Κίνας, η οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, προηγείται σημαντικά της Δύσης στην ανάπτυξη υπερηχητικών οπλικών συστημάτων.

Αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας για υπερηχητικά και την AUKUS

Η δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ως μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη τότε, η Αυστραλία σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια με τη βοήθεια αμερικανικής και βρετανικής τεχνολογίας, το πρώτο από τα οποία θα τεθεί σε υπηρεσία το 2036, καθώς και να εξοπλίσει εκ νέου τις Ενοπλες Δυνάμεις της με αμερικανικούς πυραύλους Κρουζ.

Τότε η Κίνα είχε προειδοποιήσει ότι η δημιουργία της AUKUS θα επιδείνωνε την κούρσα για τους εξοπλισμούς και κάλεσε τα μέλη της συμμαχίας να εγκαταλείψουν τη «νοοτροπία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» και τις «στενόμυαλες γεωπολιτικές έννοιες». Την ίδια αντιμετώπιση είχε, βέβαια, και η Ρωσία, καταγγέλλοντας «την αρνητική επιρροή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή».

Πεκίνο και Μόσχα εξέφραζαν «ανησυχία» για την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (AUKUS), θεωρώντας ότι αυτή η ένωση «αγγίζει θέματα στρατηγικής σταθερότητας», ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στη στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημιουργία της AUKUS επικρίθηκε σφοδρά από την Κίνα, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη συμμαχία προτεραιότητα στον ανταγωνισμό τους με το Πεκίνο στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr