Φιλιππίνες: Στο έλεος του ισχυρότερου τυφώνα στον κόσμο

A woman and a boy stay on a rickshaw while a relative lights a candle for their departed loved one in a flooded cemetery following Typhoon Molave, in Masantol, Pampanga, Philippines, October 27, 2020. REUTERS/Eloisa Lopez

Στην εκκένωση του νησιού Λουζόν προχώρησαν οι αρχές των Φιλιππινών, απομακρύνοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες, καθώς αναμένεται την Κυριακή το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Γκόνι, του ισχυρότερου στον κόσμο για το 2020.

Ο τυφώνας συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας εώς και 265 χιλιομέτρων την ώρα και συνοδεύεται από ανεμοστροβίλους και ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές αρχές και την υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της χώρας.

Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχει ποτέ πλήξει τις Φιλιππίνες μετά το φονικό πέρασμα του Χαϊγιάν το 2013, αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές και περισσότερα από 6.000 θύματα.

«Δυσκολευόμαστε ήδη με τον Covid-19 και τώρα έρχεται μία ακόμη καταστροφή», ανέφερε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο γερουσιστής Κρίστοφερ Γκο, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου των Φιλιππινών, Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Έχουν ήδη αρχίσει οι προληπτικές εκκενώσεις, με την επαρχία Αλμπέι να απομακρύνει σε ασφαλές μέρος 794.000 κατοίκους, όπως δήλωσε στο Reuters ο Ρικάρντο Τζαλάντ, εκτελεστικός διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Στην πρωτεύουσα Μανίλα και στη γειτονική επαρχία Μπουλακάν, σχεδόν 1.000 ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε μεγάλες σκηνές απομόνωσης θα πρέπει να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και νοσοκομεία, δήλωσε ο κ. Τζαλάντ.

Οι Φιλιππίνες εμφανίζουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό μεταξύ των χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας, μετά την Ινδονησία, με 380.729 κρούσματα και 7.221 θανάτους.

Ο τυφώνας Γκόνι αποτελεί τη 18η τροπική καταιγίδα που πλήττει τις Φιλιππίνες.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr