EUMED 9: Συντονισμός απέναντι στην κλιματική κρίση, μηνύματα στην Τουρκία – Οι δηλώσεις των ηγετών

Τη σταθερή δέσμευσή τους στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και στον στόχο του περιορισμού αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα επανέλαβαν οι ηγέτες των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της διακήρυξης της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο, η οποία υιοθετήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της EUMED 9.

Ξεχωριστές ήταν οι αναφορές στη βιοποικιλότητα, τα δάση, το θαλάσσιο περιβάλλον/γαλάζια οικονομία καθώς και την πολιτική προστασία, την πρόληψη και την ετοιμότητα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: EUMED 9: Η διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο

Επίσης, στην πολιτική διακήρυξή τους οι εννιά ηγέτες που μετείχαν στην 8η Σύνοδο Κορυφής EUMED επισήμαναν ότι «μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε.», καλώντας όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Υπογράμμισαν ταυτόχρονα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επαναβεβαίωσαν ακόμη τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι εννέα είπαν «όχι» στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών.

⇒ Δείτε επίσης: Πολιτική διακήρυξη της 8ης Συνόδου Κορυφής

Στις κοινές δηλώσεις τους, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής EUMED 9, οι ηγέτες των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους για συνεργασία, ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης: Να εγκαταλείψει η Τουρκία την επιθετική συμπεριφορά

Οι μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας τη να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών της EUMED 9, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρόσθεσε στην ατζέντα το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, η οποία -όπως υπογράμμισε- λάβωσε τη Μεσόγειο.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Να εγκαταλείψει η Τουρκία την επιθετική συμπεριφορά

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διακήρυξη που υιοθέτησαν οι «εννέα» είναι ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές, όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Σε ό,τι αφορά την πανδημία, στάθηκε στην ανάγκη να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, τονίζοντας πως η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορούν να ανασταλούν.

Μακρόν: Η Ε.Ε. να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργεί συμμαχίες, διαμήνυσε από την Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν στάθηκε στη σημασία της κλιματικής αλλαγής και αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι, είπε πως «δείξαμε αλληλεγγύη σε εσάς που αντιμετωπίσατε αυτό το καταστροφικό γεγονός». Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κύπρο και στην ακεραιότητα της.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μακρόν: Η Ε.Ε. να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές

Αναφερόμενος στη συζήτηση των ηγετών των κρατών – μελών του Νότου, ο κ. Μακρόν είπε πως «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «ήδη μπορούμε να δούμε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα πάρα πολύ απτό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο

«Κοινή ήταν η θέση που καταγράφηκε στην ειδική σύνοδο για την κλιματική αλλαγή για επίσπευση υλοποίησης των Παρισίων. Ενημέρωσα για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κυπριακή δημοκρατία για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης» σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι «μας απασχόλησε και το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού. Όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αναστασιάδης για Κυπριακό: Λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο

«Άφησα τελευταίες τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τις απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις για το κυπριακό. Η δική μας θέση παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος, από τη μια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και από την άλλη για λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ντράγκι: Να παρέμβει η Κομισιόν για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

«Το βασικό σημείο των συζητήσεων μας ήταν το κλίμα. Ίσως το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε για να κινηθούμε με αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής ήταν όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, που μας πέρασε», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον να εφησυχάζουμε, αντιθέτως οι προσπάθειες μας πρέπει να ενταθούν αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους είτε αυτές είναι κοινωνικές ή οικονομικές. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει» τόνισε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ντράγκι: Οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν

Σάντσεθ: Ευρωπαϊκή απάντηση για μεταναστευτικό και ενέργεια

Την ανάγκη η Ευρώπη να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Αναφερόμενος στις πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες φέτος το καλοκαίρι, επισήμανε ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον πιο συχνές και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν τη χώρα του τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα την Ελλάδα «γιατί η εμπειρία της μας δίδαξε χρήσιμα πράγματα».

Περεταίρω, χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης», τις αυξημένες τιμές του ρεύματος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο» προσέθεσε και εκτίμησε πως «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου θα απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Πρωθυπουργός Σλοβενίας: Μαζί για μία ανθεκτική Ευρώπη

«Είναι μία ξεχωριστή στιγμή για εμάς διότι η διεύρυνση της Μεσογειακής Ομάδος συμπίπτει με την Σλοβενική προεδρία. Συζητήσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα, όχι μόνο θέματα, που αφορούν στις μεσογειακές χώρες, αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Κατά την άποψη μου το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης μαζί με την κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή συνοχή. Η Σλοβενία θα αγωνιστεί σκληρά στο πλαίσιο του EUMED 9 για την πραγμάτωση του σλόγκαν μας “μαζί για μία ανθεκτική Ευρώπη”», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.

Πλένκοβιτς: Να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα έχει δείξει αλληλεγγύη όταν η Κροατία επλήγη από δύο σεισμούς και εμείς φέτος το καλοκαίρι στείλαμε αεροπλάνο για την κατάσβεση των πυρκαγιών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ενώ τόνισε ότι «μιλήσαμε για μεταναστευτικές ροές και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε».

«Θέματα πολιτικής και ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας. Έχουμε θέση η οποία στηρίζει την Κύπρο, υπέρ της ειρήνης και ασφάλειας στη Β. Αφρική», δήλωσε ο κ. Πλένκοβιτς.

Αμπέλα: Ο μόνος δρόμος για το μέλλον είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

«Η Ε.Ε. ήταν αυτή που έδωσε το παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγώνα της κλιματικής αλλαγής. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα και πρόσθεσε: «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμφωνήσαμε ότι η προστασία της ανταγωνιστικότητας συγκεκριμένων τομέων αποτελεί προτεραιότητα για την περιοχή μας».

Ο κ. Αμπέλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλογου είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον. «Η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή και εταίρος της Ε.Ε.. Να εστιάσουμε στον διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Η περίπτωση του Αφγανιστάν είναι πολύπλευρη περίπτωση, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Πορτογάλος ΥΠΕΞ: Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας

«Το κλίμα απαιτεί να αναλάβουμε άμεσα δράση. Το δεύτερο θέμα είναι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης και κατέστη δυνατή χάρις στα ταμεία που συστήθηκαν για την ενίσχυση της ανάκαμψης και ανάπτυξης τα οποία είναι συνδεδεμένα με οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε. Αυτά τα θέματα πρέπει να βρίσκονται στο πυρήνα μιας συζήτησης που πρέπει να συνεχιστεί για να οδηγήσει σε σταθερή ανάκαμψη και ανάπτυξη», δήλωσε ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr