Έτοιμοι για εκτόξευση 3.500 πυρηνικοί πύραυλοι

Έτοιμοι για εκτόξευση 3.500 πυρηνικοί πύραυλοι

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]


Η Αβρίλ Χέινς, η πρώτη γυναίκα διευθυντής των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν «προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, πέρα από την κατάληψη του Ντονμπάς». 


Σωστό ή λάθος, το σίγουρο είναι ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται πλέον πώς το όνειρο μιας γρήγορης λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει πλέον τελειώσει. Στη σκέψη μας, ο πόλεμος έχει περιέργως «εξομαλυνθεί». Έχει αποκτήσει δηλαδή μια «κανονικότητα», έχει γίνει αποδεκτός ως μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και θα είναι μέρος της ζωής μας για κάποιο άγνωστο, χρονικό διάστημα. 


Αν και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, η πιθανότητα η σύγκρουση να εξελιχθεί σε έναν πόλεμο φθοράς είναι μεγάλη. Να μην ξεχνάμε ότι η σύγκρουση αυτή  χρονολογείται από το 2014- μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία- αν και με πολύ διαφορετική διάσταση από τη σημερινή.


Η παράταση της σύγκρουσης επηρεάζει όλον τον πλανήτη: Άμεσα τους δύο εμπλεκόμενους- Ρωσία και Ουκρανία- όσο και έμμεσα: την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα.


Στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι συνέπειες είναι πιο προφανείς: Μαζική καταστροφή, τεράστιες ανθρώπινες θυσίες, κατάρρευση της οικονομίας. Στη Ρωσία επίσης, η συνέχιση του πολέμου μόνο δεινά για τους πολίτες μπορεί να επιφυλάξει. Το ίδιο και στην Ευρώπη! Οι κυρώσεις προκαλούν ήδη μεγάλες αναταράξεις στην οικονομία και τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ.


Πολλά διακυβεύονται επίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Η κυρίαρχη άποψη στην Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι ότι μια παράταση της σύγκρουσης θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν τη γεωστρατηγική τους θέση στην παγκόσμια αγορά. Αλλά και στην Κίνα-τον μεγάλο εταίρο της Ρωσίας- η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας που προκλήθηκε από τον πόλεμο, επηρεάζει ήδη το Πεκίνο, ως εξαγωγική δύναμη.


Ο φόβος μιας πολύ μεγαλύτερης σύγκρουσης κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας. Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι ο πόλεμος δεν θα διαχυθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη ή να παρασύρει άλλες χώρες στη σύγκρουση; Όπως και τον κίνδυνο μιας πυρηνικής κλιμάκωσης;  


Ρωσία,  Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία συνολικά, έχουν πάνω από 3.500 πυρηνικούς πυραύλους έτοιμους να χρησιμοποιηθούν: Αναλυτικά, η Ρωσία διαθέτει 1.588 πυραύλους έτοιμους για εκτόξευση, οι ΗΠΑ 1.644, η Γαλλία 300 και το Ηνωμένο Βασίλειο 120. Στις αποθήκες αυτών των χωρών υπάρχουν ακόμη άλλοι 10.000 πύραυλοι, αλλά είναι μη ενεργοί.


Αντιμέτωποι με το σενάριο ενός μακροχρόνιου πολέμου όπου οι ουκρανικές δυνάμεις, χάρη στα δυτικά όπλα, θα μπορούν να αντισταθούν στα ρωσικά στρατεύματα, το ερώτημα είναι πάντα το ίδιο: είμαστε σίγουροι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να αποφύγει μια ήττα, δεν θα χρησιμοποιήσει έναν από τους 1.588 πυρηνικούς πυραύλους, που έχει έτοιμους προς χρήση; Ακόμη και η προσφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη. Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα οι Ευρωπαίοι να ανησυχήσουν πιο σοβαρά; Και να αντιδράσουν!



Πηγή άρθρου: m.naftemporiki.gr