Εθνικό πένθος στη Μπουρκίνα Φάσο για την εκατόμβη νεκρών

Φωτογραφία αρχείου / AP Photo/ Ludivine Laniepce

Σε εθνικό πένθος βρίσκεται η Μπουρκίνα Φάσο στην πιο φονική επίθεση από το ξέσπασμα της βίας στο βόρειο τμήμα της χώρας το 2015, το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένοπλοι σκότωσαν περισσότερους από 130 άμαχους.

Σπίτια και η τοπική αγορά πυρπολήθηκαν και κάηκαν κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας επιδρομής στο χωριό Σολχάν της επαρχίας Γιάγκα που συνορεύει με τον Νίγηρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που χαρακτήρισε τρομοκράτες τους δράστες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε «εξοργισμένος από τη δολοφονία πάνω από 100 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών, σε μια επίθεση από άγνωστους δράστες» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση και επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη η διεθνής κοινότητα να ενισχύσει την υποστήριξή της σε ένα από τα μέλη της στην καταπολέμηση της εξτρεμιστικής βίας και του απαράδεκτου φόρου αίματος».

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σφαγή. Διεθνή μέσα σημειώνουν πως οι ισλαμιστικές επιθέσεις είναι όλο και πιο συχνές στη χώρα, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι επιθέσεις τζιχαντιστών, που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό κράτος στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής έχουν αυξηθεί ραγδαία από την αρχή του χρόνου και ειδικά στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τον Νίγηρα και το τίμημα πληρώνουν άμαχοι.

Η βία στην Μπουρκίνα Φάσο έχει εκτοπίσει πάνω από 1,14 εκατομμύριο ανθρώπους σε μόλις δύο χρόνια, ενώ η φτωχή αυτή χώρα φιλοξενεί και περί τους 20.000 πρόσφυγες από το γειτονικό Μαλί, οι οποίοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις. 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr