Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Μπελάδες για τον Σουλτάνο – Οργή Μπαχτσελί, τριγμοί στη κυβέρνηση – Κόσμος

Προβλήματα για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη μετριοπαθή παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όπως μεταδίδει η cumhuriyet, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε οργισμένος.

“Η βούλησή μας δε μεταφέρθηκε όπως θα έπρεπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο τέλος της ημέρας, το από πού θα αγοράζουμε όπλα δεν θα έπρεπε να είναι δουλειά του ΝΑΤΟ, για να το καθορίζει ή να παίρνει τις αποφάσεις για εμάς”, ανέφερε ο Μπαχτσελί.

“Πού ήταν το ΝΑΤΟ όταν έγινε το πραξικόπημα; Πίσω από τις γραμμές, ήταν σαν να κάνουν μια λεπτή επίπληξη στον Ερντογάν”, είπε ακόμη ο εθνικιστής συμπολιτευόμενος. “Να μη ξεχνάει το πώς φτάσαμε στο αποτυχημένο πραξικόπημα, το πώς η Τουρκία συμπιέστηκε από τις παγκόσμιες δυνάμεις σε όρους διπλωματίας, και πώς επέδρασε όλο αυτό στην οικονομία μας. Αν η Τουρκία θέλει να βγει μπροστά, αυτά πρέπει να τα έχει κατά νου”.

Μάλιστα, οι δύο πολιτικοί άνδρες της συμμαχίας, θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, με την όλη γκρίνια να αναμένεται να ενταθεί αν ο Ερντογάν συνεχίσει την ίδια πολιτική διπλωματίας, απέναντι σε Ελλάδα, Ευρ. Ένωση και ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Μπαχτσελί, οπαδός της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αποκλείει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως μεταδίδει η hurriyet, με τις εκλογές να αναμένονται τον Ιούνιο του 2023. Έτσι, η ρητορική του εκλαμβάνεται περισσότερο ως “εσωτερικό παιχνίδι” προς το ακροατήριό του. Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου πιέζει για πρόωρες εκλογές, λόγω της οικονομίας της χώρας. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “ντροπή” και για “επιπόλαιους χειρισμούς” σε ο,τι αφορά τα εξωτερικά ζητήματα. Φυσικά, το θέμα που μπαίνει στο επίκεντρο έχει να κάνει με το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ερωτηθείς στη Συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ, σχετικά με το ζήτημα της γενοκτονίας, ο Ερντογάν απάντησε χαρακτηριστικά, “δόξα τον Θεό, δεν τέθηκε καθόλου αυτό το ζήτημα στη συνάντησή μας με τον Μπάιντεν”, ενώ στην ατζέντα του υπήρχε το όλο θέμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν