Ερντογάν: Η τύχη του κόσμου δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Περιοδεία σε χώρες της Αφρικής πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια -όπως είπε- προώθησης των σχέσεων «στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές και στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού».

Στην Ανγκόλα, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, ο Ερντογάν δήλωσε: «Εμείς στην Τουρκία αποδίδουμε μεγάλη σημασία και αξία στη στενή σχέση που διατηρούμε με την αφρικανική ήπειρο».

⇒ Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Η Αφρική ζητεί σύστημα επίβλεψης των χρηματοδοτήσεων από τις πλούσιες χώρες

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις αυτές στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ανγκόλας, που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είχε εκτιμήσει ότι «η τύχη της ανθρωπότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Το να αγνοούνται οι εκκλήσεις για αλλαγή είναι άδικο προς την Αφρική», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν φέρει καμία «κηλίδα» ιμπεριαλισμού ή αποικιοκρατίας.

Στη διάρκεια συνομιλίας με τον ομόλογό του της Ανγκόλας Ζοάο Λουρένσο, ο Ερντογάν εξήρε την τουρκική βιομηχανία φυσικού αερίου, ενώ υπογράμμισε ότι «θα χαρεί να μοιραστεί την εμπειρία της».

Μετά την Ανγκόλα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συνεχίσει την αφρικανική περιοδεία του στο Τόγκο και στη συνέχεια στη Νιγηρία.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΑFP

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr