Έρευνα: Τα αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο απο τις παρενέργειες του Pfizer παρά απο τον κορονοϊό – Newsbomb – Ειδησεις

Τα αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο από την παρενέργεια του εμβολίου της Pfizer παρά απο την Covid-19, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που διαπιστώνει οτι οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να πάθουν μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο, παρά να καταλήξουν στο νοσοκομείο με κορονοϊό.

Τα υγιή αγόρια ίσως είναι πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο με μυοκαρδίτιδα, μια σπάνια παρενέργεια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 που προκαλεί φλεγμονή στην καρδιά παρά λόγω του ίδιου του κορονοϊού, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η ανάλυσή τους στα ιατρικά δεδομένα υποδηλώνει ότι τα αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών, χωρίς υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, έχουν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο από το να καταλήξουν στο νοσοκομείο με Covid-19 σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Τα περισσότερα παιδιά που βίωσαν τη σπάνια παρενέργεια είχαν συμπτώματα μέσα σε λίγες ημέρες από τη δεύτερη λήψη του εμβολίου Pfizer/BioNTech, αν και παρόμοια παρενέργεια παρατηρήθηκε και με το σκεύασμα της Moderna. Περίπου το 86% των αγοριών που επηρεάστηκαν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, ανέφεραν οι συγγραφείς.


Ο Σαούλ Φάουστ, καθηγητής παιδιατρικής ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, είπε ότι τα ευρήματα φαίνεται να δικαιολογούν την προσεκτική στάση που τήρησε για τον εμβολιασμό των εφήβων η αρμόδια Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν συνέστησε τον εμβολιασμό υγιών παιδιών 12 έως 15 ετών, αλλά παρέπεμψε το θέμα στους επικεφαλής ιατρικούς εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου που αναμένεται να πάρουν την τελική απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κορονοϊο ή ζουν με ευάλωτα άτομα, είναι επιλέξιμα για τις δόσεις.

Στην εν λόγω αμερικανική μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, η Dr Tracy Høeg στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που είχαν τα εμβόλια σε παιδιά ΗΠΑ ηλικίας 12 έως 17 ετών τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

Διαπίστωσαν οτι το ποσοστό μυοκαρδίτιδας μετά από δύο λήψεις εμβολίου Pfizer/BioNTech είναι 162,2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για τα υγιή αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών και 94 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για τα υγιή αγόρια ηλικίας 16 έως 17 ετών. Τα ισοδύναμα ποσοστά για τα κορίτσια ήταν 13,4 και 13 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα.

Με τα τρέχοντα ποσοστά μόλυνσης στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος να μεταφερθεί ένας υγιής έφηβος στο νοσοκομείο με Covid-19 τις επόμενες 120 ημέρες είναι περίπου 44 το εκατομμύριο, ανέφεραν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών μυοκαρδίτιδας εμφανίστηκε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οπότε η προσφορά μεμονωμένων εμβολίων θα μπορούσε να προστατεύσει τα παιδιά μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Ενώ η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σπάνια, ίσως μπορούμε να αλλάξουμε την πρώτη ή τη δεύτερη δόση ή να συνδυάσουμε διαφορετικά τα εμβόλια για να αποφύγουμε τον κίνδυνο, μόλις κατανοήσουμε καλύτερα τη φυσιολογία», δήλωσε ο καθηγητής Φάουστ.

Ο καθηγητής Άνταμ Φιν μέλος της επιτροπής Εμβολίων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Είμαι σύμφωνος με τη συμβουλή της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία δεν συιστά να προχωρήσει αυτή τη στιγμή στον εμβολιασμό υγιών παιδιών 12 έως 15 ετών για λόγους κινδύνου / οφέλους για την υγεία. Δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας υπάρχει ένας μικρός αλλά εύλογος κίνδυνος οι σπάνιες βλάβες να αποδειχθούν ότι θα υπερτερούν των μέτριων οφελών ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ 2021: «Αστακός» η Θεσσαλονίκη με 5.500 αστυνομικούς, ελικόπτερα και drones – Τι φοβάται η ΕΛΑΣ

11η Σεπτεμβρίου: Το χρονικό του τρόμου – Τα βίντεο που συγκλόνισαν τον πλανήτη

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση – Η κατάθεση «κλειδί» της συμβούλου ψυχικής υγείας



Πηγή άρθρου: www.newsbomb.gr