Έρευνα Guardian: Αχρησιμοποίητα 4 στα 5 εμβόλια της AstraZeneca στην ΕΕ

Τέσσερις στις πέντε δόσεις εμβολίου Oxford/AstraZeneca που παραδόθηκαν σε χώρες της ΕΕ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη, διαπίστωσε έρευνα του Guardian, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε «πρόβλημα αποδοχής» του μεταξύ των Ευρωπαίων.  

 

Η βρετανική εφημερίδα άντλησε δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και άλλες επίσημες πηγές, τα οποία δείχνουν ότι περίπου 4.849.752 από τις 6.134.707 δόσεις που διανεμήθηκαν στα 27 κράτη -μέλη δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη. 

 

Η απόφαση των αρχών σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ιταλία να συστήσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντας στην αργή χορήγησή του, ενώ έχει αποτύχει η αναδιανομή τους σε νεαρότερες ηλικίες. 

 

Σε συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Μέρκελ παραδέχθηκε πως το εμβόλιο απορρίπτουν επίσης άνθρωποι που ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του λόγω της σωρεία αρνητικών δημοσιευμάτων. 

 

«Υπάρχει πρόβλημα αποδοχής με το εμβόλιο της AstraZeneca» είπε η Άνγκελα Μέρκελ. «Πρόκειται για ένα αξιόπιστο, αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που συνιστάται και στη Γερμανία για ηλικίες μέχρι 65 ετών. Όλες οι αρχές μάς λένε ότι το εμβόλιο είναι αξιόπιστο. Όσο τα εμβόλια παραμένουν λιγοστά όπως τώρα, δεν μπορείς να επιλέγεις με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστείς», πρόσθεσε. 

 

Σε ερώτηση αν θα εμβολιαζόταν με το εμβόλιο της Astra, η Μέρκελ απάντησε: «Είμαι 66 ετών και δεν ανήκω στην ομάδα για την οποία συνίσταται το εμβόλιο».

 

Αργότερα την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θα δεχόταν ευχαρίστως το εμβόλιο της AstraZeneca όταν έρθει η σειρά του να εμβολιαστεί.

 

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έχει αποδειχθεί. Θα έρθει η σειρά μου αλλά έχω καιρό. Αν αυτό το εμβόλιο μού προσφερθεί, φυσικά και θα το κάνω» είπε.

 

Τον περασμένο μήνα ο Μακρόν είχε προκαλέσει σύγχυση με την αστήρικτη δήλωση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι «ημι-αναποτελεσματικό» στους άνω των 65 ετών.

 

Στοιχεία που ανέλυσε ο Guardian δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις στον αριθμό διαθέσιμων εμβολίων της AstraZeneca σε ευρωπαϊκά κράτη και την χορήγησή του στον πληθυσμό. 

 

Το Βέλγιο έχει παραλάβει 201.600 δόσεις αλλά έχει χορηγήσει μόλις 9,832 (4%), σύμφωνα με το ECDC. Η Βουλγαρία έλαβε 117.600 δόσεις και χορήγησε 2.035 (1.73%), ενώ η Γερμανία έχει χορηγήσει μόλις 189.206 (13%) από τις 1.452.000 που παρέλαβε.

 

Σύμφωνα με το ECDC, η Ιταλία παρέλαβε 499.200 δόσεις αλλά οι υγειονομικοί έχουν χορηγήσει μόλις 96.621 (19%). 

 

Στον αντίποδα, τέσσερις από τις πέντε δόσεις εμβολίου της Pfizer που διατέθηκα σε Βέλγιο (81%), Ιταλία (80%) και Γερμανία (82%) έχουν χορηγηθεί, αποδεικνύουν σχετικά στοιχεία. 

 

Η Γαλλία δεν έχει καταθέσει στοιχεία στο ECDC αναφορικά με το πόσες από τις 1.137.600 δόσεις εμβολίου Oxford/AstraZeneca έχει χορηγήσει, αλλά εκτιμάται πως πρόκειται για περίπου 125.859 (11%).

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου: www.lifo.gr