Επιστολή Κομισιόν στους Ευρωπαίους υπ. Υγείας

Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποστείλει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας τους να δώσουν σαφείς εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίον ακολουθούν την κοινή στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ότι η χώρα του έχει συνάψει διμερή συμφωνία για την αγορά 30 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου των Pfizer/ BionTech και την παραδοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ότι η Λευκωσία ζήτησε επιπλέον εμβόλια από το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κατανοήσει το κατά πόσον τα κράτη – μέλη παραμένουν δεσμευμένα στη συμφωνία τους για την κοινή προμήθεια εμβολίων.

Η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε στόχος σφοδρών επιθέσεων κυρίως στη Γερμανία, καθώς μεγάλη μερίδα του Τύπου αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής δράσης, ενώ με τη σειρά τους γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Κομισιόν για μεροληπτική στάση υπέρ της Γερμανίας.

Βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ για προφανείς λόγους (σ.σ αποφυγή διαιρέσεων ανάμεσα στους 27 και σύναψη συμφωνιών με χαμηλότερο κόστος ανά εμβόλιο, καθώς η Κομισιόν διαπραγματεύεται για 450 εκατ. πολίτες) οι 27 δεσμεύτηκαν (άρθρο 7) ότι δεν θα προβούν σε διμερείς συμφωνίες με τις παρασκευάστριες εταιρείες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Soho Karen: Η 22χρονη που εξόργισε το διαδίκτυο – Κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο ή παρεξηγημένη;

Sex and the City: «Κάρι», «Μιράντα» και «Σάρλοτ» επιστρέφουν σε νέα σειρά – Δείτε το trailer! 

Στο τέλος της εβδομάδας η εκλογή του νέου αρχηγού του κόμματος της Μέρκελ – Οι κύριοι υποψήφιοι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

.cnt”, “bottoming”: true, “offTop”: “.header”,”window”: 639 }”>

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr