Επέστρεψαν στη Βρετανία οι δύο Βρετανοϊρανοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ιράν

Το αεροσκάφος που μετέφερε τη Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και τον Ανουσέχ Ασούρι, τους δύο Βρετανοϊρανούς που κρατούνταν φυλακισμένοι για χρόνια στο Ιράν, έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την επομένη της απελευθέρωσής τους, μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη βάση Μπράιζ Νόρτον της RAF, στο Όξφορντσιρ, στη νότια Αγγλία, στη 01:08 (τοπική ώρα· στις 03:08 ώρα Ελλάδας), όπως έδειξαν εικόνες που μεταδόθηκαν από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Στα πλάνα οι δυο τους εικονίζονται να συζητούν με τους πιλότους του αεροσκάφους στο κόκπιτ, κατόπιν να βγαίνουν από το πιλοτήριο, να αποβιβάζονται και να βαδίζουν στο ταρμάκ μαζί, χαμογελώντας, χαιρετώντας τους δημοσιογράφους.

Η βρετανή βουλεύτρια Τούλιπ Σιντίκ, η οποία εκπροσωπεί την περιφέρεια του βόρειου Λονδίνου όπου ζει η οικογένεια της Ζαγαρί-Ράτκλιφ, ανέβασε νωρίτερα στον λογαριασμό της στο Twitter χθες φωτογραφία της εργαζόμενης του Thomson Reuters Foundation, που εικονίζεται, χαμογελαστή, μέσα στο αεροπλάνο.

«Έξι μακριά, βασανιστικά χρόνια – κι ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω πως επιτέλους μπορώ να μοιραστώ αυτή τη φωτογραφία», έγραψε.

Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2016 μαζί με την κόρη της, την Γκαμπριέλα, στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Είχε πάει να επισκεφθεί την οικογένειά της με την ευκαιρία του ιρανικού νέου έτους.

Η οικογένεια του επιχειρηματία Ανουσέχ Ασούρι τόνισε πως «πριν από 1.672 ημέρες, τα θεμέλια της οικογένειας ταρακουνήθηκαν όταν ο πατέρας μας και ο σύζυγός μας φυλακίστηκε άδικα, όταν μας τον πήραν», προσθέτοντας πως «τώρα, μπορούμε να αρχίσουμε να τα οικοδομούμε ξανά, αφού ο ακρογωνιαίος λίθος τους επέστρεψε».

Ο κ. Ασούρι και η κυρία Ζαγαρί-Ράτκλιφ απελευθερώθηκαν χθες, ενώ η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως αποπλήρωσε παλιό χρέος στην Τεχεράνη που συνδεόταν με ακυρωμένο συμβόλαιο για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, που αναγόταν στην περίοδο του σάχη.

Ο σύζυγος της κυρίας Ζαγαρί-Ράτκλιφ, ο Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως νοιώθει «απλά ανακούφιση» που «επιλύθηκαν τα προβλήματα», προσθέτοντας πως η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί ότι «δεν θα ξαναγίνει» ποτέ κάτι σαν αυτό που έζησε η σύντροφός του.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας έκανε γνωστό ότι ο Μουράντ Ταμπάζ, Ιρανοαμερικανός που έχει επίσης τη βρετανική υπηκοότητα, βγήκε από τη φυλακή «με άδεια» και βρίσκεται στο σπίτι του στην Τεχεράνη.

Η απελευθέρωση καταγράφηκε την ώρα που τα μέρη φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να επανέλθουν οι ΗΠΑ και το Ιράν στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), που θα ανοίξει τον δρόμο για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, ιδίως στο ιρανικό πετρέλαιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr