Επέμβαση «ρουτίνας» για Μπάιντεν, προσωρινά πρόεδρος η Χάρις

Ο Τζο Μπάιντεν σε τηλεδιάσκεψη στον Λευκό Οίκο

AP Photo/Andrew Harnik

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μεταβιβάσει για σύντομο χρονικό διάστημα την εξουσία στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, όταν θα υποβληθεί σε «κολονοσκόπηση ρουτίνας» στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed.

Το παραπάνω ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με την εκπρόσωπο Τύπου να σημειώνει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί επειδή ο πρόεδρος θα βρίσκεται «υπό αναισθησία» κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Πρόσθεσε πως αυτό ορίζεται από το αμερικανικό Σύνταγμα, υπενθυμίζοντας πως ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους προέβη σε ανάλογη διαδικασία το 2002 και το 2007.

Έτσι, η Καμάλα Χάρις, που είναι η πρώτη γυναίκα, έγχρωμη και με καταγωγή από τη Νότια Ασία που έγινε αντιπρόεδρος, θα γράψει ιστορία στο σύντομο χρονικό διάστημα που θα υπηρετήσει ως εν ενεργεία πρόεδρος.

Ο 78χρονος Μπάιντεν έκανε την τελευταία του πλήρη ιατρική εξέτασή του τον Δεκέμβριο του 2019, όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν «υγιής, σφριγηλός» και «κατάλληλος να εκτελεί επιτυχώς τα καθήκοντα της Προεδρίας», σύμφωνα με έκθεση γιατρού εκείνη την εποχή. Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν είναι το γηραιότερο άτομο που έχει διατελέσει πρόεδρος στις ΗΠΑ και μοιραία το ενδιαφέρον για την υγεία του είναι μεγάλο από τότε που δήλωσε την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο (το 2019).

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr