Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε 45 πορτογαλικούς δήμους

Η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Πορτογαλία εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού έφερε απαγόρευση κυκλοφορίας για τη Λισαβόνα, το Πόρτο και ακόμη 43 δήμους της χώρας. Το μέτρο θα ισχύει από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο Παρασκευή.

Στην Λισαβόνα, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, οι κάτοικοι θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ για να φύγουν από την περιφέρεια αλλά και για να εισέλθουν σε αυτήν το σαββατοκύριακο.

Το τελευταίο 24ωρο οι πορτογαλικές αρχές κατέγραψαν 2.449, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι ημερήσιοι θάνατοι παραμένουν μονοψήφιοι και πολύ χαμηλότεροι από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, ενώ ακόμη δεν έχει καταγραφεί αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα μισά από αυτά τα κρούσματα οφείλονται στην παράλλαξη δέλτα. Επίσης, ο δείκτης κρουσμάτων ανά 14 ημέρες αυξήθηκε από 158 σε 172 ανά 100.000 κατοίκους.

Η υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνα Βιεϊρά ντα Σίλβα επισήμανε ότι «δεν βρισκόμαστε σε θέση να πούμε ότι ελέγχουμε την πανδημία. είναι ώρα να ακολουθήσουμε τους κανόνες, να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις και τα γλέντια, και να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τους δείκτες».

Στην Πορτογαλία έχει εμβολιαστεί το ένα τρίτο του πληθυσμού (περίπου 31%) και η Μαριάνα Βιεϊρά ντα Σίλβα εξήγησε ότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται μεταξύ των ανεμβολίαστων νέων. Για να ανακοπή η φόρα της πανδημίας, επιταχύνεται η εμβολιαστική εκστρατεία, εντάσσοντας από την ερχόμενη εβδομάδα τους νέους 18 έως 29 ετών.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr