Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα

Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα

Κλιμακώνει τις πολεμικές προετοιμασίες στην Αν. Ευρώπη το ΝΑΤΟ, ρίχνοντας επιπλέον λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, κι έχοντας σταθερό «μέτωπο» απέναντι στην Κίνα.

Ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μάρτη, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Θα συζητήσουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ισχυρή υποστήριξή μας στην Ουκρανία και την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να είναι μαζί», ανέφερε σε ανάρτηση του ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Την ίδια μέρα προγραμματίζεται στις Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μάιντεν, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την προσπάθεια να ενισχυθεί η συνοχή του ευρωατλαντικού μπλοκ, καθώς είναι υπαρκτές και ορατές οι αντιθέσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ για την στάση απέναντι στη Ρωσία.

Προχωράνε οι πολεμικές προετοιμασίες

Αύριο συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ δρομολογώντας αποφάσεις για την παραπέρα ανάπτυξη δυνάμεων κόντρα στη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Δίνοντας την «ατζέντα» της συνεδρίασης (θα μετέχουν επίσης οι υπουργοί ‘Άμυνας από Ουκρανία, Γεωργία, Σουηδία και Φιλανδία, όπως και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Άμυνα και την Ασφάλεια), ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει» να στηρίξει τους Ουκρανούς, αναπαράγοντας όλο το ΝΑΤΟικό αφήγημα κόντρα στη Ρωσία, κατηγορώντας την ακόμα και για προετοιμασία από μέρους της για χρήση χημικών όπλων.

Ταυτόχρονα, περιγράφοντας το υπόβαθρο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι εδώ και «πολλά χρόνια» κράτη – μέλη του έχουν έχουν εκπαιδεύσει « δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που τώρα πολεμούν στην πρώτη γραμμή, ενώ έχουμε δώσει και σημαντικές ποσότητες όπλων και καυσίμου, όπλα που βόηθησαν στην κατάρριψη ρωσικών μαχητικών και την αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων», «μέσα που βοηθούν σήμερα την Ουκρανία να πολεμήσει, να επιβραδύνει τη ρωσική εισβολή», όπως είπε, προσθέτοντας ότι και σήμερα μέλη του ΝΑΤΟ παράσχουν «στρατιωτικό υλικό και οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία, όπως έκανε – από τις πρώτες μάλιστα – η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στέλνοντας τυφέκια εφόδου, αντιαρματικά και άλλο υλικό.

Προετοιμασίες γενίκευσης της σύγκρουσης

Επιβεβαιώνοντας τους κινδύνους γενίκευσης της σύγκρουσης, θύμισε ότι για πρώτη φορά στο πλαίσιο του άρθρο της Συνθήκης του ΝΑΤΟ περί «Συλλογικής Άμυνας», ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF – περίπου 40.000 άνδρες), η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), Αμερικανό πτέραρχο Τ. Γουόλτερς, ενώ επιπλέον 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ήδη στην ήπειρο, χώρια τα σχέδιά τους για μετακίνηση και άλλων από τις ΗΠΑ, με κόμβο διεκπεραίωσής τους και την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, προχωρά η σύσταση άλλου ενός Σχηματισμού Μάχης (Battlegroup) στη Ρουμανία, κοντά στους 4 που επιχειρούν ήδη στις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης ότι οι χερσαίες δυνάμεις υποστηρίζονται από σημαντικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, ενώ ήδη συστοιχίες «Patriot» έχουν μετακινηθεί από άλλα κράτη μέλη, σε κράτη της λυκοσυμμαχίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου η Αεράμυνα έχει επίσης ενισχυθεί με περισσότερες πτήσεις ιπτάμενων ραντάρ και μαχητικών σε αποστολές εναέριας αστυνόμευσης. Πτήσεις όπου μετέχουν και ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ, όπως και αμερικανικά κατασκοπευτικά που απογειώνονται από τη Βάση των ΗΠΑ στη Σούδα. Σημειωτέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει σχέδια για μετακίνηση ελληνικών συστημάτων «Patriot» προς Βουλγαρία και Ρουμανία, ή έστω μετακίνησης στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικών στην Αεράμυνα, στις εν λόγω χώρες.

Αλλα και σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο, πέρα από τις άμεσες κινήσεις, τόνισε την ανάγκη η λυκοσυμμαχία να αναπροσαρμόσει στα βασικά τη Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με βάση τις νέες συνθήκες, στο έδαφος π.χ. με περισσότερες δυνάμεις και αποθήκευση υλικού στα ανατολικά, περισσότερες και μεγαλύτερες ασκήσεις κ.ο.κ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο που οι εξελίξεις «τρέχουν» και οι ανταγωνισμοί γίνονται όλο και πο επικίνδυνοι, έβαλε στο κάδρο και την Κίνα, καλώντας την «να ενωθεί με τον υπόλοιπο κόσμο» και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. «Κάθε στήριξη στη Ρωσία θα βοηθήσει τη Ρωσία στον βάρβαρο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Ελέγχουμε κάθε ίχνος βοήθειας της Κίνας προς τη Ρωσία», δήλωσε.

  • Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας. Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μπορεί να ανέλθει σε 2.100. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μια μονάδα 1.200 στρατιωτών από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γ. Ναντ.

Πηγή άρθρου: www.902.gr